Política

Argentina

Nova jornada de mobilitzacions contra el decret de Milei

La justícia rebutja el recurs del sindicat CGT que demanava aturar de manera cautelar les mesures

El president argentí anuncia que el Banc Central emetrà bitllets amb denominacions més altes per l’alta inflació

Milers d’argentins s’han mobilitzat aquest dimecres contra el decret de necessitat urgent (DNU), en la segona gran protesta contra el pla de xoc impulsat pel president, Javier Milei per redreçar la situació financera del país.

Almenys 8.000 persones han acudit a la crida del principal sindicat argentí, la Confederació General del Treball (CGT), d’inspiració peronista, a concentrar-se davant la Cort Suprema de Justícia, al centre de Buenos Aires.

Els manifestants han denunciat la “inconstitucionalitat” del decret, que conté més de 300 mesures dirigides a desregular l’economia i privatitzar el sector públic. De fet, minuts abans de començar la protesta la CGT ha presentat un recurs d’empara al Suprem perquè suspengui els punts del decret relacionats amb la reforma laboral.

El jutge laboral José Ignacio Ramonet ha rebutjat la iniciativa, que buscava aturar de manera cautelar. El magistrat ha argumentat que el decret, encara que ja va ser signat el 20 de desembre per Milei, encara no ha entrat en vigor. El sindicat podrà tornar a presentar el recurs quan el DNU adquireixi vigència, previsiblement el proper divendres, 29 de desembre. Ramonet s’ha declarat competent per portar la causa si la CGT insisteix en presentar-la.

La mobilització d’aquest dimecres, la segona gran protesta contra els plans econòmics a Buenos Aires des del 20 de desembre, ha tingut més assistència que la marxa de la setmana passada, organitzada per organitzacions socials i partits d’esquerres com Polo Obrero, en la que van participar 3.000 persones i que va culminar davant la Casa Rosada. A la de dimecres passat, que era la primera protesta contra el govern de Javier Milei, no s’hi va sumar la CGT, però les entitats que la van impulsar sí que han participat a la concentració d’avui davant el Palau de Tribunals.

La manifestació s’ha desenvolupat inicialment en un ambient tranquil, amb pocs talls de trànsit al centre de la capital al marge de la plaça on s’ha desenvolupat la concentració.

La ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, ha destacat que els organitzadors han decidit complir el nou i controvertit protocol de seguretat del govern, que prohibeix tallar carrers durant les protestes.

Bitllets de major denominació

El president argentí, Javier Milei, ha confirmat aquest dimecres que el Banc Central d’Argentina (BCRA) emetrà bitllets amb denominacions més altes que les actuals per ajustar la moneda física a la inflació, que al novembre va assolir una taxa interanual del 160,9%.

La decisió, que s’aplicarà previsiblement al març, ja havia estat anticipada pel president del BCRA, Santiago Bausili, a les entitats financeres, però estava pendent del relleu a la Casa de la Moneda, que s’ha concretat aquest dimecres amb el nomenament de Daniel Méndez com nou president de la institució.

Milei ha criticat que l’anterior govern fos refractari a emetre bitllets amb valor nominal més alt de 2.000 pesos, al voltant d’uns dos dòlars. “És una tortura el tema del s bitllets. Imagina’t que has de fer un pagament en efectiu. Has d’anar amb un embalum de papers i això et posa al front una etiqueta que hi diu «roba aquí», perquè és obvi que portes diners”, ha argumentat.

Segons ell, l’executiu d’Alberto Fernández no va adoptar la mesura per no haver de reconèixer l’augment de la inflació, que en els quatre anys de mandat va acumular un 814%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden i Trump acorden celebrar dos debats electorals televisats

barcelona
Països Baixos

L’extrema dreta arriba a un acord de coalició amb tres partits de centre i dreta

Barcelona
Suïssa

Condemnen un exministre gambià per crims contra la humanitat

barcelona
Política

Mor Imma Costa, alcaldessa de l’Ajuntament del Montmell durant 16 anys

política

Executiva d’ERC tot i que Junqueras s’oferís per liderar-la

barcelona
europa central

El primer ministre d’Eslovàquia, Robert Fico, ferit greu en un atemptat

barcelona
guerra a europa

Les tropes ucraïneses retrocedeixen a Khàrkiv davant l’avenç rus

barcelona
Política

La Fiscalia s’oposa a investigar la Mesa del Parlament per la ILP de la independència

barcelona
judicial

Boye demana ajornar les declaracions dels investigats del cas Tsunami

barcelona