Política

Guerra al Pròxim Orient

Guterres parla d’“abisme” a Gaza i l’OMS avisa del col·lapse sanitari

“El poble de Gaza mira a l’abisme.” Són paraules del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, pronunciades en una sessió excepcional del Consell de Seguretat en què va demanar ahir actuar per aconseguir aturar la guerra a Gaza, que ha deixat més de 17.000 palestins morts, segons fonts de Hamàs. “Els ulls del món, i de la història, estan mirant. És hora d’actuar”, va exigir en una reunió demanada per ell amb la invocació de forma extraordinària de l’article 99 de la carta de l’ONU, que permet al secretari general dirigir-se al consell en cas d’amenaça greu per a la seguretat. Tot i les peticions de Guterres, els EUA van tornar a vetar la nova resolució del Consell de Seguretat que demanava un alto el foc immediat a Gaza i que havia estat presentada pels Emirats Àrabs Units i que en només 24 hores va ser apadrinada per 97 països membres.

El reclam de Guterres coincideix amb l’avís desesperat de l’Organització Mundial de la Salut (OMS): l’extensió de l’ofensiva israeliana al sud de Gaza, on s’amunteguen prop d’1,9 milions de desplaçats (el 85% de la població de la Franja), està provocant que la civilització i la societat “s’estiguin col·lapsant”. “Cada dia és més horrible que l’anterior, amb escenaris terribles en què els nens supliquen aigua [...] o la gent talla pals de telèfon per poder escalfar-se o cuinar”, va descriure ahir el portaveu de l’organització Christian Lindmeier. “No podem permetre’ns perdre ni un centre sanitari més, ni una sola ambulància, en un moment en què temem que el sud de Gaza experimenti la mateixa violència que el nord”, hi va afegir.

L’OMS assegura que només 14 dels 36 hospitals de Gaza continuen en funcionament i que solament dos són a la part nord. L’organisme ha documentat 212 atacs en instal·lacions sanitàries i alerta que els dos principals hospitals del sud estan funcionant al triple de la seva capacitat. Al sud de la Franja, l’ajuda humanitària pràcticament s’ha aturat a Khan Yunis,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries