Política

Aragonès inicia un viatge a Corea per enfortir els lligams amb l’Àsia

Acompanyat de la consellera Serret, que després continuarà al Japó, inauguraran la nova delegació a Seül, la primera al continent

Mantindran durant quatre dies trobades de caràcter institucional i empresarial

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat que el viatge que avui ella mateixa i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han iniciat a Corea del Sud és “un pas endavant” del govern per ser “més presents i influents” a l’Àsia. Aquest matí (hora catalana), vespre allà, tots dos han arribat a Seül, on a partir de demà iniciaran una agenda de visites i contactes que s’allargarà durant quatre dies. En declaracions recollides per l’ACN a l’arribada, Serret ha afirmat que Corea és “un país estratègic” per al govern, tant per les relacions comercials com les institucionals, i el viatge ha de servir per reforçar-les, teixir més confiances, guanyar capacitat d’influència i aconseguir “més oportunitats”. La consellera ha definit la visita com la “culminació” d’un any en què, assegura, s’ha “rellançat” l’acció exterior de Catalunya per tornar “a la primera línia internacional”, i s’ha posat “al primer nivell” en quant a contactes i relacions internacionals. Així, ha recordat que Aragonès ha fet 18 viatges a 15 països, i ella mateixa n’ha fet 35 a 23 països, en només 14 mesos.

El viatge a Corea tindrà tres pilars principals. D’un cantó, amb l’objectiu d’impulsar l’acció exterior del govern a l’Àsia, s’inaugurarà la delegació a Corea del Sud, amb el delegat Jae Yeok Yoon Kang, ja que després de consolidar la xarxa de delegacions a Europa i Amèrica, la següent fase de desplegament al món passa pel continent asiàtic. Precisament, Serret allargarà després el viatge amb una visita fins al 4 de desembre al Japó, on el govern està posant en marxa una altra delegació encapçalada des del gener passat per Mònica Castellà Pujadó. Un segon àmbit del programa del viatge d’Aragonès serà l’institucional, ja que hi ha previstes diverses reunions amb institucions coreanes per enfortir la relació entre el govern i l’administració d’aquest país. La visita, per últim, tindrà un destacat component econòmic, amb diversos contactes empresarials per aprofundir en els llaços econòmics i comercials.

L’agenda del president a Corea començarà demà amb una trobada amb el governador de Gyeonggi, Kim Dong-yeon, la regió més poblada del país i amb qui la Generalitat té un acord de col·laboració des de 1999. Dilluns també se celebrarà la inauguració de la delegació a Corea del Sud, amb seu a Seül, la primera que s’obre a l’Àsia.

Dimarts 28, el president es reunirà amb l’alcalde d’Incheon, Yoo Keong-bok, la tercera ciutat més gran i un pol econòmic important de Corea, i visitarà Hyosung, una corporació global sud-coreana que té presència a Catalunya des de fa més de 20 anys en diversos sectors. A la tarda, en un acte a la delegació, Aragonès farà una presentació per exposar les potencialitats econòmiques i empresarials que té Catalunya davant d’autoritats i empresaris locals.

El programa continuarà dimecres 29 a Busan, la segona ciutat del país, on el president visitarà el port, que és el sisè més important del món, i visitarà el projecte ECO Delta Smart City de construcció d’una ciutat intel·ligent, i Kwater, l’agència governamental encarregada de gestionar l’aigua, amb qui abordarà qüestions relacionades amb la sequera. L’agenda oficial acabarà dijous amb un seguit de trobades empresarials amb companyies sud-coreanes que tenen interessos compartits amb Catalunya, com Lotte Energy Materials, empresa que farà una inversió a Mont-roig del Camp que podria arribar als 1.200 milions d’euros, l’automobilística Hyundai i Naver, que opera el portal de cerca líder de Corea conegut popularment com el ‘Google coreà’. A banda, el president es trobarà amb empresaris catalans del clúster de la moda que aquests dies seran en una missió empresarial a Corea.

L’executiu preveu intensificar en els pròxims anys les relacions institucionals a l’Àsia meridional i al sud-est asiàtic, així que les seus a Seül i a Tòquio són el punt de partida de noves delegacions en aquesta part del món. La República de Corea ha estat històricament un país estratègic i prioritari per a l’acció exterior catalana, arran sobretot de les inversions empresarials coreanes a Catalunya a la dècada dels vuitanta i noranta. De fet, va ser definit com a país prioritari del Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea 2015-2018. Corea se situa avui com la quarta economia asiàtica, després de la Xina, l’Índia i el Japó, i la dotzena més gran del món. Des del 2012 ja hi ha una oficina de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) a Seül.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries