Política

CONFLICTE BÈL·LIC AL PRÒXIM ORIENT

Israel extrema el setge i força els gazians a l’èxode

Mentre els bombardejos de l’exèrcit israelià acabaven amb la vida d’uns 80 palestins, arriba a Jerusalem la marxa multitudinària que exigeix al govern de Netanyahu el retorn dels ostatges

Columnes de palestins de totes les edats, obligats per l’exèrcit israelià a un èxode de nord a sud de la Franja de Gaza, omplien avui la carretera de Salah al Din. Mentre, la marxa iniciada fa cinc dies a Tel Aviv, conformada per familiars dels ostatges israelians retinguts per Hamas, acompanyats de milers de compatriotes, arriba a Jerusalem. Se senten abandonats pel govern i reclamen, davant de la casa del primer ministre, Benjamin Netanyahu, punt d’arribada de la marxa, accions que alliberin els seus éssers estimats.

Gairebé en paral·lel, la major part del personal mèdic i uns 450 pacients, aquells que poden caminar, abandonen l’hospital Al Shifa, el més gran de la Franja de Gaza, després de rebre un ultimàtum militar d’Israel que, tanmateix, ha negat haver-lo donat. A hores d’ara, només romanen a l’hospital cinc metges, que han supervisat la coordinació de la sortida de pacients, al voltant de 120 ferits sense mobilitat i 30 nadons prematurs, segons ha informat el ministeri de Salut de Gaza a EFE.

L’exèrcit israelià, que nega haver donat un termini d’una hora per evacuar l’hospital, manté que Al Shifa amaga un centre de comandament de Hamas i que, per tant, és un objectiu militar. A més, l’exèrcit sospita que en algun moment es van tenir amagats els ostatges que Hamas va segrestar a Israel el 7 d’octubre passat.

A Gaza, tant l’enviament d’ajut humanitari com les telecomunicacions han estat bloquejades en les últims 24 hores, una situació que el comissari general de l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), Philippe Lazzarini, ha urgit avui a solucionar, proposant un acord per a una entrega “adequada, regular i incondicional” de combustible dirigida a mantenir totes les activitats crítiques que desenvolupa l’organització a Gaza. L’exèrcit israelià ha permès avui l’entrada de dos camions de combustible, una gota d’aigua en un mar necessitats.

Dels 24 hospitals de Gaza, només un, l’hospital Bautista Al Ahli, està actualment operant sota mínims i admet pacients. La resta han anat col·lapsant un a un, després de quedar-se sense llum, combustible, internet, aigua potable, aliments i medicaments. Tot i això, la Mitja Lluna Roja de Gaza ha denunciat avui que els seus equips mèdics d’emergència “romanen atrapats” a l’hospital Bautista Al Ahli, pels “intensos bombardejos i els trets dels soldats israelians”.

Atacs sense aturador

Dos atacs de l’exèrcit israelià han causat avui la mort d’uns 80 palestins. Un d’ells, on hi ha hagut la majoria de morts, s’ha centrat en una escola del camp de refugiats de Jabaliya, ubicada en un dels barris que aquest matí els militars han comminat els seus habitants a abandonar. El bombardeig ha tingut com a objectiu l’escola Al Fajura, que servia com a refugi per a milers de desplaçats palestins i està sent administrada per l’agència de la UNRWA.

També durant la nit d’ahir a avui es van produir 31 morts en dos atacs contra palestins. En el primer han mort al menys 26 persones en un bombardeig israelià contra una zona residencial de la localitat de Jan Yanes, al nord de la Franja. D’altra banda, al nord de la Cisjordània ocupada, cinc palestins del camp de refugiats de Balata, un dels focus de violència a Nablus, han mort en un atac israelià amb dron.

Segons el ministeri de Sanitat de Gaza, més de 16.000 persones han mort a la Franja en els 43 dies de guerra entre Israel i el grup islamista Hamas, gairebé la meitat d’ells nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia