Política

ERC beneeix l’acord i la CUP hi veu el final d’un cicle polític

Els republicans consideren que “és una bona oportunitat per coordinar i sincronitzar” objectius estratègics

Els comuns en destaquen la capacitat per “pactar els desacords”

ERC ha beneït avui l’acord entre PSOE i Junts qualificant-lo de “victòria” i un “guany pel país”, en paraules de la diputada i portaveu de la formació, Raquel Sans. mentre la CUP ha lamentat que certifica “el final d’un cicle polític”. Els republicans han emfatitzat de nou el canvi de rumb de la formació de Carles Puigdemont apostant per la “via de la negociació, que és la que ens permet avançar com a país” amb l’aprovació de la llei de l’amnistia, que “no és el final de res” i permetrà “abordar la segona fase de resolució del conflicte”, ha afegit Sans. Una segona fase que per als republicans passa per la negociació del referèndum ja en igualtats de condicions, amb “el comptador a zero” i amb l’executiu espanyol havent reconegut “el xoc de sobiranies”.

Sans ha volgut posar de relleu que és “una victòria de l’independentisme, també per barrar l’extrema dreta” i l’ha qualificat de “bon acord” després que en la legislatura passada l’executiu hagués reconegut l’existència d’un conflicte polític amb l’aprovació dels indults i el delicte de sedició gràcies a la taula de diàleg. “Ara cal “escalar un graó més”, ha reblat Sans, admetent que és una “bona oportunitat per sincronitzar i coordinar” els objectius estratègics dels dos partits independentistes.

Fi de cicle per la CUP

Ben diferent era la valoració de la CUP, que ha qualificat l’acord com la constatació de la “fi d’un cicle polític” iniciat pels republicans l’anterior legislatura i en la que ara Junts torna a certificar un “pacte de desacords i deixa fora l’autodeterminació”, en paraules del diputat Xavi Pellicer. Els cupaires consideren que l’acord per investir Pedro Sánchez “s’allunya de les posicions independentistes” i Pellicer l’ha qualificat de “volàtil” i “inconcret” en tots els punts. L’anticapitalista ha lamentat que el Parlament hagi quedat “al marge” dels acords d’ERC i Junts i ha defensat que aquestes dues formacions “han buidat de sobirania” el Parlament. Pellicer ha insistit que són acords fets des de Madrid o des de despatxos.

El de la CUP ha recordat els “antecedents” del PSOE sobre els “incompliments” dels pactes que ha signat com per exemple la derogació de la Llei Mordassa. Sobre la taula de partits, Pellicer ha comentat que és “un camí que ja s’ha transitat i que només allargarà el conflicte”.

Des d’En Comú Podem, en canvi, han titllat l’acord de positiu perquè demostra “altura de mires”., segons ha manifestat Jéssica Albiach. “És un primer pas. Han estat capaços de pactar els desacords i és un acord complementari amb la resta d’acords”, ha afegit en roda de premsa des del Parlament. Per a Albiach, el més important és que permetrà que hi hagi govern progressista. Preguntada per la composició del nou executiu de Pedro Sánchez, ha donat per fet que els comuns tindran una persona al govern de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona