Política

El CGPJ es declara contra l’amnistia

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb majoria conservadora, ha aprovat aquest dilluns una declaració institucional contra la futura llei d’amnistia que la qualifica de “mesura d’abolició de l’estat de dret”, que “violenta la Constitució” i converteix la justícia en “una quimera”.

Fonts jurídiques informen Efe que la proposta que ha debatut el Consell en un ple extraordinari, a petició de vuit vocals conservadors, ha tirat endavant amb els vots dels impulsors de la iniciativa –Carmen Llombart, José Antonio Ballestero, Francisco Gerardo Martínez-Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya, José María Macías, Nuria Díaz i María Ángeles Carmona–, als quals s’ha sumat el vocal Wenceslao Olea, el rebuig dels cinc vocals progressistes i l’abstenció del president, Vicente Guilarte.

Les fonts asseguren que Guilarte ha traslladat als vocals que redactarà una explicació del seu vot en blanc en què evidenciarà que no està d’acord amb la iniciativa legislativa, però considera convenient esperar a la tramitació de la proposició de llei.

El vocal progressista Álvaro Cuesta, que considerava “manifestament il·legal” la proposta de declaració institucional sobre l’amnistia, no ha acudit al ple. Cuesta havia advertit prèviament que si el president del Consell, Vicente Guilarte, no desconvocava el ple, ell no hi assistiria, ja que no vol contribuir “a la indignitat i al desprestigi que vocals elegits per les Corts espanyoles l’any 2013 puguin ser tinguts per sublevats contra iniciatives del Parlament legítimament elegit el 23 de juliol de l’any 2023”.

Com a conseqüència, la proposta dels vuit vocals ja no necessitava més suports per tirar endavant, ja que es reduïa a 15 el nombre de vocals presents i amb els vots dels vuit vocals conservadors n’hi havia prou per a la seva aprovació.

Tot i això, el vocal Wenceslao Olea s’ha sumat al bloc en pactar alguns canvis en la declaració en què el CGPJ expressa “la seva intensa preocupació i desolació pel que la projectada llei d’amnistia suposa de degradació, si no d’abolició, de l’estat de dret a Espanya”.

La declaració assenyala que “no és compatible” amb el principi d’estat de dret que “els responsables polítics quedin exempts de respondre dels seus delictes davant dels tribunals, sigui quina sigui la naturalesa dels seus delictes, perquè un aspirant a president del govern pugui aconseguir el benefici personal i polític d’impedir el govern d’altres forces polítiques o, expressat pel seu revers, per poder mantenir-se al govern”.

“Això suposa degradar i convertir el nostre estat de dret en objecte de màrqueting al servei de l’interès personal que es pretén presentar, des del rebuig al pluralisme polític, com l’interès d’Espanya”, hi afegeix el text.

Els vocals han modificat el text inicial de la declaració institucional, que s’aprova sense que les Corts s’hagin dirigit al Consell per demanar la seva opinió sobre una proposició de llei, de la qual encara es desconeix el contingut en no haver-se registrat. Sobre això últim, es defensen de les crítiques dins i fora del Consell que sostenien que el CGPJ havia d’esperar a conèixer la proposició de llei per emetre la seva opinió afirmant la seva “legitimitat” per “fer-ho ara”.

Un centenar de juristes, per l’amnistia

Dos centenars de juristes, entre els quals hi ha el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, el catedràtic de dret processal Jaume Alonso-Cuevillas i el professor de dret constitucional Joan Ridao, encapçalen un manifest a favor d’una llei d’amnistia que consideren “necessària” i per denunciar i demanar que acabi la campanya de “desestabilització organitzada per la dreta, en totes les seves facetes socials, política i judicial”. Amb el lema Juristes per l’amnistia, la democràcia i la convivència, els signants esperen que més advocats i juristes se sumin al manifest, que volen remetre a les institucions europees. El manifest coincideix amb el ple del CGPJ. En aquest sentit, els juristes acusen el CGPPJ de no “assumir la seva realitat caducada i contrària a la norma” i de “fer posicionaments polítics aliens a la seva funció sobre futuribles textos polítics i sobre la situació política com si d’un partit es tractés”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona