Política

Rovira i Puigdemont, entre els investigats per terrorisme en la causa de Tsunami

La secretària d’ERC, Marta Rovira, i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont figuren amb una desena de noms més entre les persones investigades en la causa de Tsunami Democràtic. El magistrat de l’Audiencia Nacional Manuel García-Castellón va dictar ahir una interlocutòria, després de rebre un informe de la Guàrdia Civil, en què considera Tsunami Democràtic una “organització estructurada” i “jerarquitzada” sorgida el 2019 en protesta contra la sentència del procés i que va impulsar algunes actuacions, entre les quals hi ha el bloqueig de l’aeroport del Prat, les mobilitzacions durant el partit Barça-Madrid i la convocatòria d’una vaga general, que el jutge considera que poden tenir la qualificació d’“actes de terrorisme”, perquè, diu el jutge, l’objectiu era “subvertir l’ordre constitucional, desestabilitzar econòmicament i políticament l’Estat espanyol i alterar greument l’ordre públic mitjançant la mobilització social massiva”.

El magistrat ha citat com a investigada Rovira i vuit persones més, i, en el cas de Puigdemont, li ofereix la possibilitat de comparèixer voluntàriament atesa la seva condició d’eurodiputat, que implicaria l’obligació de dictar un suplicatori per citar-lo. El mateix passa amb Ruben Wagensberg, secretari quart de la mesa del Parlament i diputat d’ERC, també aforat.

Aquesta és una de les causes susceptibles d’entrar en una eventual llei d’amnistia. El jutge creu que Puigdemont va tenir un “rol de lideratge” en el moviment, segons el que infereix de converses que obren en la causa, i sosté que està “acreditat indiciàriament” que l’expresident català va acudir “a les reunions que es van celebrar a Ginebra” el 29 i 31 d’agost del 2019, en què “es podria haver planificat l’actuació” de la plataforma. Una conclusió que extreu de l’anàlisi de l’agenda de l’historiador i home de la seva màxima confiança Josep Lluís Alay, que, segons el jutge, faria d’intermediari amb la resta d’implicats i consultaria a l’expresident català les “decisions i dubtes” que sorgeixen a l’entorn de la campanya desplegada per Tsunami Democràtic. Per això, veu necessari escoltar-lo en qualitat d’investigat en el marc d’un interrogatori “sobre qüestions de caràcter evidentment incriminatori”.

Entre la resta d’investigats, hi ha Oriol Soler, empresari proper a l’independentisme; l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell –tots dos integrants de l’“estat major” que va organitzar el referèndum–; l’historiador Josep Lluís Alay; el conseller d’Òmnium Oleguer Serra, i els empresaris Marta Molina i Josep Campmajó.

Segons el magistrat, els informes policials han revelat que Tsunami Democràtic va ser fruit d’una planificació de diverses persones per executar accions de gran envergadura, “capaces de mobilitzar una massa de persones de manera que comprometessin l’estabilitat econòmica, social, empresarial i institucional” de l’Estat espanyol. La fiscalia va interposar ja ahir un recurs contra la decisió del jutge de l’Audiencia Nacional. Descarta que les actuacions de Tsunami esdevinguessin cap acte terrorista, van avançar ahir.

En conèixer la interlocutòria, que arriba en plenes negociacions a Brussel·les per la investidura, Puigdemont va acusar l’Estat de dur a terme “un cop d’estat permanent”, “ja sigui amb sabres o amb togues”. En un missatge en el seu compte d’X, Puigdemont va assenyalar: “Mentre no tanquin la porta que va obrir el rei amb el discurs del 3 d’octubre, sempre farà pudor de clavegueres.”

¡A por ellos!, per no perdre el costum”, va ironitzar l’expresident.

LES FRASES

Mentre no tanquin la porta que va obrir el rei el 3 d’octubre, sempre farà pudor de clavegueres
Carles Puigdemont
expresident de la generalitat
L’objectiu era subvertir l’ordre constitucional i alterar l’ordre públic amb la mobilització massiva
Manuel García-Castellón
magistrat de l’audiencia nacional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador