Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Onze palestins moren en xocs amb les forces israelianes a Cisjordània

L’ONU alerta de l’augment de la violència exercida per l’exèrcit i els colons als territoris ocupats

Des del 7 d’octubre hi han perdut la vida 145 palestins i en tot l’any, més de 350

L’ONU ha alertat aquest divendres que el nivell de violència contra els palestins de Cisjordània és “alarmant i urgent”. Només en les últimes 24 hores han mort onze palestins per foc israelià als territoris ocupats, que eleven a 145 les víctimes mortals en incidents similars des de l’esclat de la guerra entre Hamàs i Israel.

Les últimes víctimes han estat dos joves de 33 i 17 anys que han perdut la vida per trets a Budrus, un poble a l’oest de Ramal·là, i a Hebron, respectivament. Les dues víctimes se sumen als nou palestins morts durant la matinada de divendres en enfrontaments amb les tropes israelianes a Jenín, Hebron, Nablus i a l’àrea de Ramal·là.

La Cisjordània ocupada viu la pitjor espiral de violència des de la Segona Intifada (2000-2005). Des del gener han mort 354 palestins en xocs amb l’exèrcit israelià. Entre les víctimes hi ha milicians però també civils, inclosos més de 80 menors i una desena d’ancians.

La portaveu de l’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans, Liz Throssell, ha advertit en un comunicat que les forces israelianes utilitzen cada cop més tàctiques i armes de guerra en operacions de seguretat, inclosos atacs aeris. L’oficina de Drets Humans de Nacions Unides recorda que l’aplicació de la llei es regeix pel dret internacional dels drets humans, que prohibeix l’ús intencionat de la força letal, excepte quan sigui estrictament necessari per protegir la vida.

L’ONU també denuncia l’augment “espectacular” de la violència exercida pels colons israelians contra els palestins. Segons l’organització, cada dia hi ha set atacs i en més d’un terç s’hi utilitzen armes de foc.

L’organització internacional ha documentat que en molts d’aquests incidents els colons anaven “acompanyats de membres de les forces israelianes” o bé portaven ells mateixos uniformes i rifles de l’exèrcit. “Juntament amb la quasi total impunitat de la violència dels colons, ens preocupa que els colons armats hagin estat actuant amb l’aquiescència i la col·laboració de les forces i autoritats israelianes”, assenyala.

I malgrat que centenars de colons estan involucrats en aquesta violència diària, “des del 7 d’octubre les forces israelianes només han detingut dos colons per agredir palestins i matar un granger palestí”.

En aquest sentit, l’ONU apunta que la violència exercida pels colons pot suposar el trasllat forçós d’una població, “una greu violació de la Quarta Convenció de Ginebra”. I recorda que “Israel, com a potència ocupant, té l’obligació de garantir la seguretat i la protecció de la població ocupada d’acord amb el dret internacional dels drets humans i el dret internacional humanitari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona