Política

Blinken demana una pausa, però Netanyahu avisa que no l’aturaran

Les màximes autoritats del planeta fan veure que tenen les idees clares, però elles també trontollen. La mateixa Casa Blanca, que dies enrere deia que “no dibuixaria línies vermelles a Israel” pel que fa a l’ofensiva a Gaza, es mobilitza ara amoïnada perquè la barbàrie comesa contra l’enclavament no afecti la seva imatge global més del que havia calculat.

Antony Blinken, secretari d’Estat dels Estats Units, arriba avui a Israel per demanar “pauses militars” a l’exèrcit israelià. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, que també s’esforça a fer veure que té les idees clares mentre trontolla com mai, pronunciava unes paraules al mateix moment en què es coneixia el viatge de Blinken. “Ningú ens aturarà”, deia davant de les tropes. El missatge semblava no anar només adreçat als soldats.

Gaza, encerclada

L’ofensiva terrestre va encerclar ahir la ciutat de Gaza, des d’on els civils ja no tenen cap opció d’escapatòria, i va avançar en el seu projecte d’aïllar el nord de la Franja en relació amb el sud. La resistència de Hamàs va ser reduïda pels esforços conjunts de l’aviació armada i de la marina, que disparava des del Mediterrani. “Les nostres forces estan combatent a zones urbanes denses i complexes, i això requereix professionalisme i coratge”, deia el cap de l’exèrcit, Hertzi Halevi. Israel afirma que ahir va matar 130 “terroristes” de la milícia palestina. Entre les files israelianes, els soldats morts des de l’inici de l’operació terrestre són dinou.

Israel va deixar caure tones de plom sobre el camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza, per tercer dia seguit. Els més de doscents morts que hi ha hagut a Jabalia en poques hores fan que el nombre de víctimes mortals a la Franja superi les 9.000. D’aquestes, gairebé 4.000 són infants.

Un cop més, Israel va disparar el que múltiples observadors asseguren que és fòsfor blanc, una arma química que pot ser mortal i l’ús de la qual està prohibit en zones poblades. Les tropes patrocinades per la Casa Blanca i avalades per la UE també van obrir foc de forma directa contra l’hospital d’Al-Quds, on hi va haver ferits i on es va espatllar el sistema de ventilació. Treballadors de l’ONU van implorar ahir l’aturada de l’ofensiva israeliana, van reiterar que l’actuació d’Israel a la Franja podria suposar crims de guerra i van advertir que “la població de Gaza està en risc de patir un genocidi”.

Rafah, de nou obert

Ahir, per segon dia consecutiu, es va tornar a obrir el pas de Rafah, que connecta la Franja amb Egipte, per a l’evacuació de ferits, palestins amb passaports estrangers i ciutadans de fora.

Tensió a Cisjordània

Les incursions militars s’estenen per la Cisjordània ocupada, on el nomber de palestins morts des del 7 d’octubre passat supera les 130 persones. Però no tot són morts: els grups de colons que penetren als municipis palestins per calar foc a edificis o per intimidar els seus veïns infligeixen un estat de terror a la població indígena que no pot explicar-se amb dades.

Avui és un dia clau per al front nord. Hassan Nasralla, secretari general de Hezbol·là, farà un discurs públic per primer cop des de l’inici del conflicte. Malgrat que la declaració de guerra és improbable i que la majoria de la població libanesa és contrària a entrar en el conflicte, la frontera puja de temperatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

El PP anuncia una manifestació contra l’amnistia el 26 de maig a Madrid

barcelona