Política

iran

Arresten l’advocada iraniana Nasrin Sotudeh per no dur el vel en el funeral de Garavand

Segons grups de drets humans, la lletrada i activista també va ser colpejada per les forces de seguretat

L’advocada i defensora de drets humans iraniana Nasrin Sotudeh ha estat detinguda per no cobrir-se el cabell durant el funeral de la jove Armita Garavand, que va morir el dia anterior després de patir un suposat altercat amb les autoritats per no portar el vel islàmic al metro de Teheran.

“Nasrin Sotudeh va ser arrestada pels càrrecs de no cobrir-se amb un vel i d’activitats contra la seguretat mental de la societat”, segons una informació de l’agència Fars recollida aquest dilluns per Efe.

Segons grups de drets humans, la lletrada i activista va ser també colpejada per les forces de seguretat en l’enterrament de Garavand, diumenge, juntament amb altres assistents, que van cridar eslògans contra el règim iranià.

Sotudeh, de 60 anys i una llarga carrera d’activista contra el vel i la pena de mort, va qualificar dissabte passat la mort de Garavand com “un altre assassinat d’estat”.

L’advocada ha passat llargues temporades entre reixes per “propaganda contra el règim”, entre altres acusacions, per defensar a dones arrestades per treure’s públicament el vel i a opositors del règim. Altres persones van ser també detingudes en el funeral, però no ha transcendit ni les seves identitats ni número. Garavand va ser enterrada diumenge en el cementiri de Behesht Zahra a Teheran entre fortes mesures de seguretat, després que les autoritats no permetessin que la família de la jove ho fes a la ciutat de Kermanshah, d’on procedia, per a evitar mostres de descontentament popular.

La jove va morir aquest dissabte després de romandre vint-i-vuit dies en coma després de patir una suposada agressió per part de les autoritats per no portar posat l’obligatori vel islàmic al metro de Teheran, d’acord amb les denúncies de grups de defensa dels drets humans.

Les autoritats iranianes sostenen que Garavand va patir l’1 d’octubre una baixada de tensió quan entrava en un vagó del metro, va caure a terra i es va colpejar el cap, la qual cosa va provocar una aturada cardíaca, la disminució d’oxigen i un edema en el cervell.

El seu cas és similar al de la jove kurda Masha Amini, que va morir el 16 de setembre passat de 2022 després de romandre hospitalitzada diversos dies per la pallissa que va rebre sota custòdia policial després d’haver estat detinguda per dur suposadament mal posat el vel.

La seva mort va desencadenar una onada de protestes massives al país contra el règim, que només van afluixar després d’una forta repressió que va causar almenys 500 morts, la detenció de milers de persones i l’execució de set manifestants arrestats, un d’ells públicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats Units

La policia assalta la universitat de Califòrnia per desallotjar les protestes propalestines

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur del govern de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats nord-americanes

barcelona