Política

Bombardejos sobre un territori sense aigua

“L’aigua és vida. A Gaza, l’aigua s’està acabant i la vida també s’està acabant.” Les declaracions les fa Philippe Lazzarini, el màxim responsable de l’agència de l’ONU per als refugiats palestins, durant la darrera roda de premsa que l’organització (UNRWA, d’acord amb la sigla en anglès) ha convocat per posar el crit al cel. Els bombardejos no són l’únic càstig col·lectiu que cau sobre una població de dos milions de persones. Més d’una setmana després que Israel imposés un setge total contra la Franja, el pas de Rafah continua tancat i l’aigua potable, els aliments i les medicines continuen sense tenir entrada a l’enclavament.

Més de 600.000 residents de la Franja de Gaza han marxat des de la meitat nord del territori cap al sud. Dels quals, més de 400.000 busquen refugi a les escoles d’UNRWA, que no estan habilitades per a aquest ús. “El nostre equip a Rafah treballa al mateix edifici on milers de persones busquen refugi. La catàstrofe que tenim davant dels nostres ulls no té precedents”, deia Lazzarini. El líder d’UNRWA, una organització que acostuma a ser modesta en les seves intervencions, va lamentar l’èxode d’un total d’un milió de persones que han fugit de casa seva. “El riu de gent que continua cap al sud no cessa”, relatava el comissari: “Em temo que això s’assembla molt a la Nakba del 1948.”

La portaveu d’UNRWA, Tamara Alrifai, assegura en declaracions a El Punt Avui que l’organització està implicada en converses “al més alt nivell amb Israel, Egipte, la Unió Europea i els Estats Units, amb l’objectiu de trencar el setge absolut en què es troba Gaza”. Alrifai també denuncia els crims d’Israel: “El govern [israelià] està demanant el desplaçament d’un milió de persones sense garantir la seva seguretat, ja que els bombardejos continuen.” El nombre de víctimes mortals a la Franja ja supera les 2.800 persones –la majoria, dones i infants–, mentre que n’hi hauria 1.000 més que estarien enterrades sota la runa.

“Aquesta serà una guerra ferotge, mortal, i serà una guerra que canviarà la situació per sempre.”

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, feia ahir aquestes declaracions des del mur de Gaza el mateix dia que se sabia que els ostatges captius a l’altra banda de la paret de ciment són 199, una cinquantena més del que es creia fins ara.

Prova de vida

Ahir a última hora de la nit, Hamàs va difondre el vídeo d’una ostatge israeliana. Es tracta de la primera prova de vida d’un captiu a Gaza. A més, Abu Obeida, portaveu de les brigades d’Al-Qasam, braç armat de Hamàs, va afirmar ahir que alliberaran alguns dels ostatges “de nacionalitats diferents” quan es donin les “condicions sobre el terreny”.

Ara com ara, Hezbol·là encara no s’ha afegit de manera decidida a la guerra iniciada per Hamàs, que ha provocat en territori israelià més de 1.300 víctimes mortals. El grup libanès observa la situació des de l’altra banda de la frontera i participa en un intercanvi d’atacs menors amb Israel. Tant Israel com Hezbol·là han fet saber durant les darreres hores que no tenen cap intenció de participar en una guerra oberta entre ells. Però la situació és volàtil. Per si de cas, el govern israelià ha finançat el desplaçament dels residents de 28 comunitats israelianes properes a la frontera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona