Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Israel nega que hi hagi un acord per l’obertura del pas de Rafah

Més de la meitat de la població del nord de Gaza ha abandonat les seves llars per por a una invasió israeliana

L’exèrcit israelià reconeix la mort de 291 soldats en enfrontaments amb milicians i eleva a 199 el nombre d’ostatges a mans del grup palestí

Les bombes continuen caient sobre la de Gaza, amb la població atrapada i sense un lloc on poder anar amb el temor d’una invasió terrestre imminent. Des de fa més d’una setmana Israel bombardeja sense descans aquest enclavament del Mediterrani amb més d’un milió d’habitants.

Aquest dilluns al matí algunes informacions periodístiques apuntaven a un acord d’alto el foc temporal al sud de la Franja per obrir el pas fronterer de Rafah, que connecta l’enclavament del Mediterrani amb Egipte. Segons aquestes informacions, l’acord d’alto el foc entre Israel i Hamas aconseguit per Egipte i els Estats Unts, incloïa una treva de cinc hores per poder sortir els estrangers i palestins amb passaport d’altres països a canvi de l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja. Però, el pas no s’ha obert.

L’oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha desmentit l’existència d’un acord. “En aquests moments no hi ha un alto el foc per a l’entrega d’ajuda humanitària a la franja de Gaza i la sortida d’estrangers”, ha dit Netanyahu, en un breu missatge al seu compta a la xarxa social X, abans Twitter, desmentint les informacions. També ha negat l’acord Hamàs.

Izzat El Reshiq, alt càrrec del moviment palestí, ha afirmat a l’agència de notícies Reuters que no era cert que s’hagi obert el pas de Rafah, l’únic que connecta amb la Franja no controlat per Israel.

Camions amb ajuda humanitària esperant

Desenes de camions amb ajuda humanitària per a Gaza, continuen esperant a la banda egípcia que s’obri i poder entrar. Alguns camions cisterna amb bandera de l’ONU s’han desviat cap a un altre pas, el de Kerem Shalom (o Karm Abu Salem), situat al sud-est de la Franja, aquest controlat per Israel.

Més de la meitat de la població del nord de Gaza ha fugit cap al sud i el centre de la Franja davant l’amenaça d’una invasió terrestre imminent d’Israel. L’ONU ha confirmat aquest dilluns que almenys 600.000 palestins, d’una població d’1,1 milions han abandonat ja les seves llars en direcció al sud després de les reiterades crides llançades per Israel des de divendres advertint a la població a marxar cap al sud de l’enclavament si volen salvar la vida.

Nou balanç de morts

D’acord amb el nou balanç de víctimes ja sumen més de 2.750 persones les persones mortes en els bombardejos israelians sobre Gaza. El Ministeri de Sanitat de Gaza ha actualitzat aquest dilluns al matí el balanç de morts pels bombardejos israelians, que van començar el 7 d’octubre passat després d’un atac de Hamàs a territori israelià que va causar més de 1.400 morts. Segons l’últim balanç palestí, almenys 2.750 persones han perdut la vida per foc israelià i almenys 9.700 han estat ferides.

Actualització de la xifra d’ostatges

L’exèrcit israelià, per la seva banda, ha reconegut aquest dilluns en roda de premsa que 291 soldats han mort en els enfrontaments amb milicians palestins i que Hamàs té 199 ostatges a Gaza.

Israel ordena evacuar la frontera amb el Líban

D’altra banda, Israel ha iniciat aquest dilluns l’evacuació de les comunitats situades a la frontera amb el Líban després de l’augment de la tensió amb Hezbol·là, informa el diari The Times of Israel.

El grup xiïta libanès Hezbol·là va tornar diumenge a atacar Israel i, segons ha informat aquest dilluns, ha destruït les càmeres de vigilància col·locades en cinc punts de la frontera.

El portaveu de les forces israelianes, el contraalmirall Daniel Hagari, ha advertit a Hezbol·là que, si continua amb els atacs, s’haurà d’enfrontar a una resposta “mortal”, informa el diari The Times of Israel.

“Hezbol·là va dur a terme diumenge una sèrie d’atacs per intentar desviar els nostres esforços operatius [lluny de la franja de Gaza], sota la direcció i el suport de l’Iran, posant en perill el Líban i els seus ciutadans”, diu Hagari en un comunicat de premsa recollit per The Times of Israel.

“Hem augmentat les nostres forces a la frontera nord i respondrem agressivament a qualsevol activitat contra nosaltres”, afirma Hagari a la nota, en la qual afegeix: “Si Hezbol·là s’atreveix a posar-nos a prova, la reacció serà mortal. Els Estats Units ens està donant el seu suport.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia