Política

Síria

Desenes de morts i ferits en un atac amb drons a una acadèmia militar d’Homs

Fonts sanitàries i ONG situen en almenys una setantena les víctimes mortals

Cap grup no ha reivindicat encara l’atac

Un atac amb drons contra una acadèmia militar a la ciutat siriana d’Homs ha deixat aquest dijous desenes de morts i ferits.

Segons ha informat el ministeri de Sanitat, el recompte preliminar de víctimes és d’almenys 80 morts i uns 240 ferits, però l’Observatori Sirià de Drets Humans eleva la xifra a 100 morts, entre els quals 14 civils. L’ONG amb seu al Regne Unit però amb una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny, apunta que molts ferits es troben en estat crític, per la qual cosa la xifra de defuncions podria augmentar. El ministeri de Defensa només ha confirmat que l’atac “terrorista” ha deixat “desenes” de víctimes entre morts i ferits.

L’incident s’ha produït durant una cerimònia de graduació d’oficials, a la qual ha assistit el ministre de Defensa, Ali Mahmud Abbas, que ha marxat del lloc uns vint minuts abans de l’atac. Les explosions s’han produït quan l’acte ja havia acabat i els graduats han sortit al pati per fer-se fotos i saludar.

El govern sirià ha decretat tres dies de dol oficial pels morts “civils i militars que han estat màrtirs com a conseqüència del brutal atac terrorista d’avui”. El règim ha advertit que respondrà “amb tota la força i determinació a aquestes organitzacions terroristes allà on es trobin i fins que siguin del tot eliminades”.

L’atac, un dels més mortífers dels últims anys contra una instal·lació militar en una zona controlada pel govern, no ha estat reivindicat encara per cap grup. Però segons mitjans àrabs, el règim de Baixar al-Assad estaria dirigint els atacs de represàlia contra enclavaments controlats per grups opositors al nord-oest del país.

Almenys vuit persones, incloses una dona i un nen, han mort en atacs per les forces governamentals contra una vintena de poblacions de la província d’Idlib, el feu opositor a Síria. Segons l’Observator Sirià pels Drets Humans, també han resultat ferides una trentena de persones.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha expressat la seva “profunda preocupació” pels “bombardejos de represàlia” a diferents llocs del país, com el d’aquest dijous a Homs.

Atacs turcs al nord-est

Les Forces de Síria Democràtica (FSD), l’aliança armada liderada pels kurds de Rojava, ha denunciat aquest dijous que diversos atacs turcs amb avions no tripulats contra el nord-est de Síria han deixat almenys nou morts, entre els quals tres civils i sis membres de les forces de seguretat.

Segons la premsa turca, els serveis secrets turcs, coneguts per les sigles MIT, han llançat una sèrie d’atacs a Síria per destruir instal·lacions de les Unitats de Protecció del Poble (YPG), un dels principals grups de les FSD i que Ankar considera una branca del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia, en represàlia per un atemptat del passat diumenge a la capital turca. El ministre d’Exteriors turc va afirmar que els dos membres del PKK que van morir durant l’acció havien arribat des de Síria, on, segons ell, havien rebut entrenament.

L’FSD ha negat que els autors de l’acció terrorista procedissin de la seva zona i ha acusat Turquia de buscar “pretexts” per atacar les regions sota control kurd.

Estats Units abat un dron turc

L’Exèrcit dels Estats Units ha abatut aquest dijous un avió no tripulat turc que operava a prop de les seves posicions a Síria.

El Pentàgon ha justificat l’acció amb l’argument de la “defensa pròpia” en considerar que suposava una “potencial amenaça” per a les seves tropes, després de constatar que el dron estava armat i operant a prop dels militars nord-americans.

El portaveu del departament de Defensa, el general de brigada Pat Ryder, ha explicat en roda de premsa que després dels contactes amb les autoritats d’Ankara res no far pensar que Turquia hagi apuntat de manera intencionada cap a les seves tropes. Ryder ha qualificat l’incident de “lamentable” perquè s’hi han vist involucrats dos socis de l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona