Política

estats units

Arrenca a Nova York el judici per frau contra Trump

La cara de l’expresident dels EUA Donald Trump assegut ahir al banc dels acusats en un procés per frau empresarial ho deia tot. Traspuava la ràbia que sentia per dins. I és que el que hi ha en joc en aquest cas és el seu imperi empresarial i la seva fama d’home de negocis. El jutge Arthur Engoron ja el va declarar la setmana passada responsable d’inflar els seus actius per aconseguir millors condicions a l’hora d’anar a demanar préstecs als bancs. Trump no estava obligat ahir a assistir a la vista, però hi va voler anar, va dir, per defensar el seu nom. Ho va fer acompanyat dels seus fills grans, Donald Jr. i Eric, també acusats en la mateixa causa, que no comporta penes de presó perquè és un procés civil, però sí importants multes.

A l’arribada al jutjat el polític republicà no va perdre l’ocasió i va convertir l’inici, ahir, a Nova York del judici civil en contra seu per frau continuat durant anys en un acte de defensa i de campanya electoral. Abans d’entrar a la sala, l’exmandatari es va parar davant les càmeres i va fer declaracions durant gairebé vuit minuts, i va entorpir així l’inici del judici, que s’allargarà fins al pròxim 22 de desembre. Va atacar la fiscal general de Nova York, Letitia James, així com el fiscal general del districte de Manhattan, Alvin Bragg, i el Departament de Justícia. I va tornar a insistir en la idea de la “caça de bruixes”. Trump va assegurar que la fiscal està intentant “tacar el seu nom i la seva reputació” perquè va bé a les enquestes, segons declaracions recollides pels mitjans locals. “No hi ha cap delicte, el delicte és en contra meu” i “això és una caça de bruixes, és una desgràcia”, va declarar el candidat a les primàries del Partit Republicà per a les presidencials del 2024, el suport al qual no para d’augmentar després de cada revés judicial.

“El que tenim aquí és un intent de perjudicar-me en unes eleccions”, va afegir, segons informen els mitjans locals. A l’interior de la sala, la seva defensa també va negar que hi hagués delicte argumentant que els bancs no havien registrat mai pèrdues finançant en els seus negocis. La fiscal està segura de guanyar, i més després del pronunciament la setmana passada del jutge del cas que li va donar la raó en responsabilitzar Trump d’un delicte de frau. Segons la fiscalia, el magnat va inflar el seu patrimoni net personal davant les institucions financeres en 3.600 milions de dòlars (uns 3.300 milions d’euros).

L’origen de la demanda es remunta al 2019, quan Michael Cohen, antic advocat de Trump, va plantejar preguntes sobre el seu estat financer davant el Congrés. La fiscal demana al jutge que Trump retorni tots els beneficis financers obtinguts durant deu anys en suposades pràctiques fraudulentes que, segons James, s’eleven a 250 milions de dòlars (uns 236 milions d’euros). A més, li demana que prohibeixi a Trump i els seus fills grans actuar com a directors de qualsevol corporació a l’estat de Nova York i que no puguin adquirir béns immobles durant cinc anys.

Amb l’inici del judici civil per frau, Trump enceta un any farcit de cites judicials, algunes de les quals coincidiran amb la campanya per a les presidencials del 2024.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2339682-trump-arriba-amb-els-seus-fills-al-tribunal-de-nova-york-on-se-l-jutjara-per-frau.html

2339682



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries