Política

iran

Controvertit intercanvi de presoners entre l’Iran i els Estats Units

Teheran allibera cinc nord-americans i Washington a cinc iranians

L’acord també inclou el desbloqueig de més de sis mil milions de dòlars pel país de l’Orient Mitjà

L’Iran i els Estats Units han completat aquest dilluns amb èxit un acord per a un intercanvi de presoners entre tots dos països. Cinc ciutadans nord-americans empresonats des de fa anys en penals iranians acusats d’espionatge han estat alliberats aquest dilluns, informa Efe. Segons la mateixa agència, han volat de Teheran a Doha per ser repatriats a Washington. A canvi, cinc ciutadans iranians detinguts als Estats Units per violar les sancions internacionals han estat també posats en llibertat i retornats al seu país.

L’intercanvi arriba després d’un any i mig de converses indirectes amb la mediació de Qatar entre els dos enemics acèrrims, ja que Washington i Teheran no es parlen directament i desconfien profundament l’un de l’altre. Segons informa la cadena pública britànica BBC, s’haurien celebrat nou rondes de converses a Doha amb les delegacions nord-americanes i iranianes allotjades en hotels separats abans de tancar l’acord. El pacte va ser anunciat el 10 d’agost passat després que Washington hagués acceptat per primer cop transferir 5.573 milions d’euros –equivalents a sis mil milions de dòlars– del petroli iranià retinguts a Corea del Sud des del 2018 per les sancions.

Tot s’ha precipitat aquest dilluns quan Washington ha descongelat els fons i han estat ingressats a un compte iranià a Qatar. Rebuda la confirmació de l’ingrés, Teheran ha deixat marxar l’avió amb els cinc presoners nord-americans a bord que, després de fer escala a Doha, ha seguit el viatge cap a Washington. Simultàniament, els Estats Units han alliberat cinc iranians detinguts per violar les sancions, els quals han viatjat cap a Teheran. Molts republicans han criticat l’Administració Biden per l’acord. Consideren que ha costat una milionada. La Casa Blanca assumeix que ha pagat un preu molt més alt que el règim iranià, però prioritza el retorn dels seus ciutadans i es defensa de les crítiques dient que els diners són iranians, que es quedaran a Qatar i que només els podran utilitzar per a finalitats humanitàries.

Probablement per contrarestar les crítiques, un cop alliberats els presoners i lluny ja de Teheran els Estats Units han anunciat noves sancions contra el règim iranià, que inclouen l’expresident Mahmud Ahmadinejad i al Ministeri d’Intel·ligència militar del país, informa Efe. Caldrà ara veure quina és la reacció de Teheran. El president iranià, Ebrahim Raisi, ha viatjat aquest dilluns a Nova York per participar en l’Assemblea General de l’ONU, on s’espera amb gran expectació la seva intervenció aquest dimarts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona