Política

Líbia

La UE lliura 500.000 euros d’ajuda humanitària per fer front als efectes del cicó ‘Daniel’

Les autoritats líbies insisteixen en la urgència d’assistència internacional i asseguren que no escatimaran esforços per atendre els damnificats

Les inundacions han deixat almenys 6.872 morts i més de 10.000 desapareguts

La Unió Europea (UE) ha lliurat a Líbia un paquet de 500.000 euros d’ajuda humanitària per fer front a les conseqüències del pas del cicló Daniel, que ha deixat prop de 7.000 morts i més de 10.000 desapareguts.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el comissari europeu de Gestió de Crisis, Janez Lenarcic, que ha assegurat que la UE està disposada a incrementar l’ajda. “En aquests temps difícils, una resposta ràpida i organitzada és crucial”, ha subratllat.

Aquest paquet humanitari se suma a l’enviament de tendes i hospitals de campanya, menjar, generadors elèctrics i avions de les forces aèries que han anunciat països europeus com Alemanya, Finlàndia, Romania o Itàlia. Brussel·les ha activat el Mecanisme de Protecció Civil i coordina l’enviament de material dels vint-i-set a través del seu Centre de Coordinació de Resposta a Emergències.

Aquest dimecres està previst que dos avions C 130J Hercules italians i un vaixell de la Marina, el San Giorgio, surtin cap a Líbia amb equips de suport i material logístic. El ministeri de Defensa italià ha afegit que es podria mobilitzar una altra embarcació, la San Marco, “si les condicions sobre el terreny o requereixen.

L’últim balanç oficial xifra en 6.872 els morts i en més de 10.000 els desapareguts pel pas del temporal. El Govern d’Unitat Nacional, reconegut per l’ONU i que controla l’oest de Líbia, ha insistit avui en la necessitat urgent d’ajuda internacional. El president del Consell Presidencial libi, Mohamedal Manfi, ha reconegut avui que el pas del cicló Daniel ha estat “un desastre que supera les capacitats de Líbia”.

Al Manfi ha assegurat avui que les autoritats no escatimaran esforços per assistir els damnificats, sobretot a la ciutat de Derna, a l’est del país i la més afectada per les inundacions. El polític ha anunciat que han “contactat amb tots els actors i líders de l’est de Líbia per coordinar esforços sobre el terreny”. Al Manfi ha demanat a la classe política que no intenti treure rèdit de la catàstrofe, que ha reforçat la solidaritat entre ciutadans i el rebuig a les diferències ideològiques.

Tant l’executiu d’Abdulhamid Dbeiba, amb seu a Trípoli (oest) com el d’Osama Hammad, basat a Bengasi (est) i amb el suport del Parlament, van coincidir dilluns en demanar suport a la comunitat internacional i van decretar tres dies de dol a tot el territori.

El Consell de Ministres del Govern d’Unitat va aprovar ahir un pressupost de 384 milions d’euros per al fons de reconstrucció de Bengasi i Derna i 96 milions per als damnificats, un cop es realitzi un cens a les àrees declarades sinistrades de Derna, Bengasi, Al Baida, Al Marj i Soussa.

Derna, que és la quarta ciutat de Líbia amb uns 120.000 habitants, va quedar arrasada diumenge per l’avinguda de 33 milions de litres d’aigua provinents del col·lapse de dues preses, que es va endur barris sencers, ponts i carreteres. La ciutat, envoltada per una cadena de muntanyes, ha quedat inaccessible per via terrestre. Només a Derna han mort 6.238 persones i n’han desaparegut 9.100. Els hospitals de la ciutat no estan operatius i que els cadàvers s’acumulen i es descomponen a les portes dels dipòsits de cadàvers per manca d’espai a l’interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

França reclama el Consell de Seguretat que actui, i “no només parli” sobre Gaza

barcelona
memòria històrica

Identifiquen mig miler més de brigadistes desapareguts durant la Guerra Civil

barcelona
estat espanyol

La Fiscalia Europea investiga la denúncia a Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ambaixador palestí diu que el reconeixement arriba en “el moment propici”

Barcelona
política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

madrid
guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
tribunals

Rebutgen la querella contra la mesa del Congrés per la llei d’amnistia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona