Política

‘Via fora!’ per desencadenar la independència

“Feu la independència o convoqueu eleccions” va ser el missatge que la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va llançar des de l’escenari el 2022, en un manifestació amb clima enrarit pels retrets entre les formacions independentistes que van ser el punt de mira del manifest de la convocatòria i que va provocar les baixes del president de la Generalitat i d’ERC. Un any després, i rectificades les absències, cap de les dues demandes s’ha complert i amb el lema Via fora! –emulant el crit medieval per mobilitzar la població davant d’una amenaça– l’ANC envia un missatge de confrontació amb l’Estat en un context polític marcat per la presidència espanyola a la Unió Europea (UE) i les negociacions per la investidura del govern espanyol amb un paper clau de Junts i ERC.

Però el Via fora! també era per advertir d’amenaces internes, i l’ANC recull aquest sentiment en el manifest alertant els partits independentistes que el seu objectiu ha de ser “debilitar i precipitar la fallida de l’Estat” perquè el Parlament ho aprofiti per fer efectiva la declaració d’independència del 2017. I l’avís passa perquè qualsevol negociació impliqui el reconeixement explícit que el referèndum de l’1-O “va ser l’acte de sobirania que referenda Catalunya com a subjecte polític en conflicte amb l’estat”. Demana a ERC i Junts que “es posin d’acord” perquè això sigui possible i “no per votar presidents espanyols”, amb l’advertiment que si no ho fan impulsaran una llista cívica. Un posar-se d’acord que les entitats sobiranistes van exemplificar divendres firmant el Pacte Nacional pel Moviment Civil per la Independència.

La vuitantena d’entitats que participaran a la manifestació d’avui es distribuiran en quatre columnes, com també s’ha fet amb els 200 autocars de les assemblees territorials, sortint a l’hora simbòlica de les 17.14 h de punts diferents i acabant totes elles a la plaça d’Espanya, que volen que canviï el seu nom pel de Primer d’Octubre. Quatre columnes amb quatre idees força dels valors que volen que tingui la República Catalana i per fer veure a Europa –s’ha escollit el blau i el daurat de la bandera europea– que el conflicte amb l’Estat es manté. “País”, la columna principal, sortirà de l’estació de Sants amb dirigents de l’ANC, Òmnium, l’Associació de Municipis per la Independència, el Consell de la República, La Intersindical i un centenar de convidats internacionals. “Llengua” sortirà des de l’Escola Proa amb membres de la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana o Llengua i República. A “Llibertat” hi haurà membres de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, la Comissió Dignitat, Drets o Meridiana Resisteix, i partirà de la Ciutat de la Justícia. I finalment la columna “Sobirania” s’iniciarà a la plaça de Letamendi amb representants d’Unió de Pagesos i la Cambra de Comerç.

Els convocants esperen superar els 480.000 i 700.000 manifestants dels dos darrers anys i cap a les 18.15 h començarà l’acte polític amb parlaments de Cèsar Lagonigro, Marta Pessarrodona, Sergi Perelló, Mònica Roca, Jordi Gaseni, Lluís Llach, Xavier Antich i Dolors Feliu.

Òmnium repeteix

Òmnium repetirà des de les 10.30 h la Festa per la Llibertat a l’Arc de Triomf, amb representants d’organitzacions dels Països Catalans. Inclourà una fira de propostes de país, parlaments a les 12 h i actuacions de Jim, Alèxia i Carla, del programa Eufòria, i de Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas, fins a la mitjanit.

L’esquerra independentista torna a mobilitzar-se a Barcelona (plaça d’Urquinaona, 18 h), Reus (Mercat Central, 19.30 h), Girona (plaça del Vi, 17 h) i Lleida (plaça de la Paeria, 12 h), i al matí fa un acte d’homenatge al militant independentista català Gustau Muñoz, assassinat en una manifestació el 1978 pel tret d’un policia.

En l’àmbit institucional, el Parlament fa una jornada de portes obertes des de les 11 h i actuacions de cultura popular, i el govern tanca els actes a les 22 h a les fonts de Montjuïc, agafant com a fil conductor la defensa de la llengua catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries