Política

La Moncloa esquiva parlar de Puigdemont perquè no té l’encàrrec de formar govern

La portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Rodríguez, assegura que Felip VI li va encomanar a Feijóo i que el PSOE ho entomarà quan aquest “fracassi”

Afegeix que Pedro Sánchez ho abordarà quan toqui amb el “diàleg” com a mètode i amb la “convivència” com a objectiu conforme la Constitució

La Moncloa opta per fer mutis sobre la conferència de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, amb l’excusa del “respecte al procediment” perquè Felip VI va encomanar la tasca de formar govern al candidat del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. Així ho ha ventilat avui la portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Rodríguez, en la seva compareixença després de la reunió del Consell de Ministres. “Es el moment de la investidura de Feijóo”, ha assegurat, afegint que “quan aquest fracassi” i tinguin l’encàrrec emprendran un camí de “converses amb els representants polítics per encarrilar la investidura i conformar un nou govern”.

Rodríguez ha assegurat que les posicions polítiques amb Puigdemont“estan als antípodes” de les que defensa l’executiu, però que amb els cinc anys de govern de Sánchez “la situació a Catalunya és millor” com han considerat “el conjunt dels catalans” en els darrers comicis. Després de reiterar que Yolanda Díaz es va reunir amb el líder de Junts “en representació de Sumar” i no dels govern espanyol, la portaveu no ha volgut desvetllar si Sánchez es reunirà amb Puigdemont escudant-se amb l’ara no toca. Això sí, ha reiterat que l’actual president espanyol “sempre actua conforme a la Constitució” i ha tirat un dard al PP recordant que va ser “amb un altre president i un altre govern” quan algú “ va saltar-se o se la va voler saltar”. I ha puntualitzat que quan arribi el moment la guia de Sánchez per a les negociacions tindrà com a base “el diàleg” i l’objectiu de la “convivència” i el progrés dels espanyols i de Catalunya.

Tot i el discurs oficial, altres fonts de la Moncloa que recull ACN cosideren que Puigdemont “ha obert una via al diàleg” en la seva conferència d’aquest dimarts a Brussel·les. Fonts de l’executiu apunten que abordaran aquest diàleg “amb discreció” i actuaran sempre “dins del marc de la Constitució” per enfortir “la convivència” a Catalunya.

Pel que fa a l’encaix legal de l’amnistia que Puigdemont fixa com a condició prèvia a la investidura, altres fonts de l’executiu recorden que hi ha jurisprudència al Tribunal Constitucional “sobre la necessitat de garantir la convivència” fet que al seu entendre pot passar per sobre de la interpretació d’algunes lleis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veray (PP): “socialisme i separatisme son inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les