Política

POLÍTICA

Josep Gual Moliner, alcalde de Begur durant 22 anys (1961-1983)

Mor als 95 anys un dels impulsors del Golf de Pals, que es va presentar per CiU en els eleccions del 1979

L’exalcalde de Begur Josep Gual Moliner va morir ahir, divendres, a l’edat de 95 anys, segons han confirmat el consistori i la família.

Nomenat pel franquisme, va entrar al consistori el maig de l’any 1961. Entre altres tasques, aquest període de batllia en plena dictadura destaca perquè l’any 1966 Gual va ser un dels impulsors de l’esport del golf a l’Empordà i, en concret, va fer una gran aposta per convertir el Golf de Pals en un dels més importants d’Europa. De fet, ell va ser el responsable directe de l’edificació de la Casa Club del Golf. Aquest espai es va convertir en un emblema per a l’alta societat de l’època i el juliol del 2016, coincidint amb el 50è aniversari, amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, les federacions esportives, els accionistes i els abonats al camp van celebrar una jornada per homenatjar totes aquelles persones que en el seu dia van apostar per tirar-lo endavant, entre elles, Josep Gual.

Després de 18 anys exercint el càrrec en dictadura, a les eleccions municipals de l’abril de 1979, Convergència i Unió va decidir reciclar-lo i presentar-lo al capdavant de les seves llistes. Segons els registres de l’època, en aquelles primeres eleccions democràtiques unes 600 veïns van mostrar-li confiança i el van convertir en el primer batlle begurenc elegit democràticament (1979-1983). Durant aquest període quatre anys, Gual va començar un procés de transformació, modernització i activació cultural i social que no havia pogut dur a la pràctica en els anys anteriors. En acabar el mandat, ja no es va tornar a presentar i el seu successor va ser Emili Tarrés, també de CiU. Tot i això, la seva figura pública va anar transcendint dins del municipi i fins i tot, en algun període posterior, va ser cridat per l’alcalde, juntament amb altres exalcaldes, per tal d’aportar coneixements i experiències i per aconsellar en el tractament de diferents temes rellevants.

L’Ajuntament de Begur ha emès un comunicat en què decreta tres dies de dol oficial i se suspenen tots els actes institucionals. La bandera onejarà a mig pal i els símbols oficials portaran un llaç negre de record. També ha informat que la cerimònia de comiat tindrà lloc avui, dissabte, dia 5 d’agost, a 2/4 de 6 de la tarda, a l’església de Sant Pere de Begur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona