Política

estats units

El fiscal especial diu que el judici a Trump no pot començar abans del 14 de setembre

Els advocats de l’expresident considera que la seva condició de candidat a les presidencials dificultaria la preparació de la seva defensa

Jack Smith, el fiscal especial de la causa contra l’expresident dels EUA Donald Trump i el seu assistent Waltine Nauta per delictes relacionats amb el tractament de documents classificats, ha comunicat aquest dimecres a la justícia que, d’acord amb les regles, el judici a Florida contra Trump no podrà començar abans del 14 de setembre.

La jutgessa Aileen Cannon, dels tribunals federals del districte sud de Florida, ha fixat per a mediats d’agost l’inici del judici, però tant l’acusació com la defensa han sol·licitat més temps per poder preparar-se bé.

Fins ara no hi ha hagut cap resposta a aquestes peticions per part de la jutgessa, que va establir a més que el judici se celebri en Fort Pierce (Florida), a 208 quilòmetres al nord de Miami.

La Llei de Judici Ràpid, sota la qual es desenvoluparà el procés judicial, exigeix que totes dues parts remetin uns informes específics sobre els temps que manegen.

Smith va complir en les últimes hores amb el seu deure introduint en l’expedient un informe en el qual estima que, d’acord amb els terminis que fixa la Llei de Judici Ràpid, la data més pròxima en la qual pot establir-se l’inici és el pròxim 14 de setembre.

Al juny el fiscal especial va demanar retardar el judici fins a desembre, argumentant que el cas “té a veure amb informació classificada, per la qual cosa farà falta que la defensa obtingui les autoritzacions de seguretat requerides”.

Per part seva, la defensa de Trump (2017-2021) va demanar el passat dia 10 que no es posi data encara al judici pel cas dels documents classificats trobats en la seva residència de Florida i va rebutjar la petició del fiscal Smith de celebrar-lo al desembre.

Els advocats de Trump i del seu exassessor Nauta van sol·licitar a la jutgessa encarregada del cas que denegui la proposta del govern per a tornar a posar data el judici i que “ajorni la consideració inicial de qualsevol nova data fins que no s’hagin presentat i jutjat mocions substancials”, segons el document judicial.

Els advocats de l’expresident també van suggerir que serà difícil preparar una defensa apropiada fins que no se celebrin les eleccions presidencials de 2024, en les quals Trump aspira a competir.

Al juny Trump va ser acusat en els tribunals de Miami de 37 delictes federals penals pel mal tractament de documents oficials, dels quals es va declarar no culpable.

Dels 37 càrrecs imputats, que s’enquadren en set delictes penals, 31 són per retenir deliberadament documents relacionats amb la defensa dels EUA, però també està acusat d’obstruir la justícia i d’ocultar “de manera corrupta” documents o registres.

Nauta també es va declarar no culpable de sis delictes que enfronta pel seu paper en la mala gestió dels documents classificats trobats en la residència de l’exmandatari a Florida.

El director de l’FBI defensa la seva independència davant els atacs dels republicans

El director de l’FBI, Christopher Wray, ha defensat aquest dimecres davant un comitè de la Cambra de Representants dels EUA la independència de les seves investigacions davant els atacs dels republicans, que acusen la institució d’estar polititzada i de perseguir l’expresident Donald Trump.

“Aquesta organització està formada per 38.000 homes i dones que són patriotes i professionals i que estan dedicats al servei públic. Aquest és l’autèntic FBI”, ha reivindicat Wray durant una compareixença marcada pels tibants interrogatoris dels legisladors conservadors.

El Partit Republicà ha posat l’FBI en el punt de mira des que un operatiu va registrar l’any passat la mansió de Trump de Mar-a-Lago (Florida) buscant documents classificats que s’hauria portat il·legalment de la Casa Blanca, cas pel qual l’expresident (2017-2021) ha estat imputat.

Wray ha rebutjat que aquest operatiu es pugui qualificar de “batuda” contra Trump perquè va ser l’”execució d’una ordre” emesa de manera legal per un jutge.

El director de l’FBI ha confirmat que els agents van esperar que l’expresident republicà no estigués en la mansió per a poder ingressar i ha negat que en el registre participés una unitat de policies d’elit SWAT.

El funcionari també ha criticat les teories de la conspiració que suggereixen que l’assalt al Capitoli de 2021 per part de milers de seguidors de Trump va ser en realitat instigat pel mateix FBI. “La idea que la violència en el Capitoli el 6 de gener va ser part d’una operació orquestrada per agents de l’FBI és ridícula i nociva per al nostre valent personal”, ha expressat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona