Política

Política

Essop Pahad, exministre sud-africà i activista contra l’‘apartheid’

A partir dels anys cinquanta va participar en la clandestinitat en vagues i esdeveniments en contra del règim segregacionista de l’‘apartheid’ (1948-1990)

L’activista i exministre de la Presidència de Sud-àfrica (1999-2008) va morir dijous a l’edat de 84 anys, segons han confirmat els seus familiars i el mateix govern sud-africà.

Va fer la seva carrera acadèmica al Regne Unit llicenciant-se en ciències polítiques, en política africana i fent un doctorant en història. La seva tesi doctoral va ser: The Development of Indian Political Movements in South Africa 1924 – 1946. Acabats els estudis, va tornar al seu país per combatre a la clandestinitat el règim de l’apartheid liderat per Daniel Malan.

El 1958 es va involucrar de ple en política afiliant-se al Transvaal Indian Youth Congress (TIYC), una organització que lluitava contra la discriminació índia. Va cooperar com a voluntari distribuint pamflets i participant activament en la política estudiantil de la Universitat de Witwatersrand al centre de Johannesburg. Va ser detingut i engarjolat dues setmanes, i l’any 1962, després d’organitzar una vaga que havia estat declarada il·legal, va tornar a ser detingut i es va veure forçat a exiliar-se. Però això no el va privar de mantenir-se ferm en el seu activisme i a l’exili es va afiliar al Partit Comunista Sud-africà (SACP) i va formar part de les estructures directives.

Entre els anys 1990 i 1994 el president Frederik Willem de Klerk va derogar les lleis de discriminació i va alliberar Nelson Mandela. Després de les eleccions de 1994, Pahad va entrar com a conseller parlamentari del vicepresident Thabo Mbeki, que havia estat un incondicional del Partit Comunista, i després de les eleccions de 1999 Mbeki va ser el nou president i ell va ser nomenat ministre de la Presidència. Durant aquests anys al càrrec van aparèixer sospites de corrupció que sempre va negar i l’any 2008, després de la dimissió de Mbeki, ell també va dimitir.

Ahir, l’actual president de la república sud-africana, Cyril Ramaphosa, va elogiar amb un comunicat el servei que Pahad va fer a la nació aportant la seva comprensió de la condició humana, de la injustícia i de la desigualtat per influir en la transició cap a l’actual democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia