Política

URIEL BERTRAN

COORDINADOR DE LA COMISSIÓ D’ESTRATÈGIA I DISCURS DE L’ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

“Si els socis de l’ANC no volen la llista cívica, plegaré”

“Les bases ens diuen que ens mantinguem neutres en aquestes eleccions i això és el que farem”

“No veiem una desautorització perquè la participació està en la mitjana habitual de l’ANC”

No hem dialogat prou per trobar l’encaix amb l’AMI però ja estem parlant de com fer-ho

Entrevistem Uriel Bertran arran de la consulta interna de l’ANC en què s’ha decidit no promoure l’abstenció o el vot nul independentista el 23-J.

La majoria de socis no han participat en la consulta i els que ho han fet han rebutjat la proposta de la direcció de promoure l’abstenció.
La participació està dintre de la mitjana de participació de l’entitat en aquest tipus de consultes.
Però són molts, no, dels 40.000 socis que tenen?
Són molts socis però els que participen activament són menys. Normalment estan entre el 10 i el 20%, els que participen en assemblees generals o consultes.
Vol dir que ja s’ho esperaven?
Els que s’han pronunciat entenem que són els socis més actius i, per tant, el resultat és rellevant. No li traiem rellevància.
Ho interpreten com una desautorització?
No, perquè la participació està en les mitjanes habituals. El que importa és el resultat i el secretariat nacional no tenia cap posició concreta respecte a aquesta qüestió. No es va demanar el suport a l’abstenció ni el suport als partits independentistes. El que diu el full de ruta és que, en cas que no hi hagués unitat estratègica de l’independentisme per bloquejar les Corts espanyoles –unitat que no hi ha sigut–, se sotmetria a consulta el possible vot nul polític. Com que hi va haver una abstenció important en les municipals vam incloure-ho a la pregunta per obrir les opcions. Els socis han dit que no hem de tenir una posició activa ni de suport a l’abstenció i el vot nul, però tampoc ens diuen que tinguem un suport actiu en favor dels partits. Ens diuen que ens mantinguem neutres i això és el que farem. Evidentment, hi havia opinions individuals però el secretariat mai va plantejar cap posició i, de fet, hi ha gent que pensa de forma diferent.
Però quan es fa una consulta sobre una qüestió s’interpreta que el promotor vol que passi.
Estem veient que, en el si de l’independentisme i dins de l’ANC, hi ha un viratge estratègic, unes preses de posició noves: el fet que un 40% de l’entitat [el 60% hi va votar en contra] es plantegi un vot de càstig dur als partits per no fer efectiva la independència i de no reconeixement d’aquesta “democràcia plena” espanyola que diuen. És rellevant però encara no té una majoria. Creiem que va creixent un qüestionament a l’estratègia dels actuals partits. Ara no s’ha expressat en una posició a favor del vot nul però veurem com evoluciona.
La futura consulta per proposar una llista cívica alternativa als partits no serà un motiu més de divisió interna de l’independentisme o en el si de l’ANC?
Serà un motiu de debat, òbviament. Com a secretariat nacional tenim l’obligació de presentar propostes. De presentar propostes que creiem que poden desencallar l’actual atzucac en què està l’independentisme perquè es pugui fer efectiva la independència. Evidentment, és una proposta agosarada, transgressora, potent, perquè estem plantejant que hi hagi un grup de diputats al Parlament que bloquegin l’autonomia fins a fer efectiva la independència. Estem plantejant aquest projecte als socis i, si no el volen, no passa res, jo plegaré i qui més vulgui plegar, que ho faci. No passa res. Són debats vius, que hi han de ser.
Plegarà perquè estan compromesos a promoure la llista cívica?
És que jo soc el coordinador de la comissió d’estratègia i discurs. Si un dels principals elements estratègics del full de ruta els socis no el volen, altres persones han d’agafar l’entitat i situar-la en els termes que els socis vulguin.
L’ANC intentarà reconduir la polèmica sorgida amb l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) per tal que sigui a l’11-S?
Sí, totalment. Se’ls va convidar a la presentació de la manifestació. Aquest any el plantejament de l’11-S és obrir-lo a més entitats. Ja en van participar més a la roda de premsa. No hem dialogat prou per trobar l’encaix amb l’AMI però ja estem parlant de com fer-ho. També l’AMI està creant la nova direcció després de les municipals. Des de l’ANC estàvem esperant quins seran els nous interlocutors. En aquest compàs d’espera vam tenir el desajust. Però estem parlant de com reconduir-ho, de com han de participar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona
política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona
armènia

L’helicòpter del primer ministre armeni fa un aterratge d’emergència

barcelona
LLEURE

El PSC demana que es mantinguin els descomptes als casals d’estiu

GIRONA