Política

FINLÀNDIA

El conservador Petteri Orpo, nou primer ministre finlandès

El partit d’ultradreta Veritables Finlandesos, amb qui governarà en coalició juntament amb dos partits petits de dretes més, tindrà un paper clau a l’executiu en polítiques econòmiques i migratòries

Finlàndia s’ha sumat aquest dimarts als diversos països europeus amb mandataris de dretes. El parlament del país ha escollit primer ministre el líder del partit conservador Coalició Nacional (Kokoomus en finlandès), Petteri Orpo, que va guanyar les eleccions legislatives del 2 d’abril passat i governarà juntament amb l’ultradreta i dos partits petits de dretes més. Orpo, de 53 anys, ha rebut el suport de 107 dels 200 diputats de la cambra, mentre que 81 han votat en contra i la resta no han anat a la sessió d’investidura.

El nou mandatari liderarà un govern format pels conservadors, l’ultradretà Veritables Finlandesos, el Partit Popular Suec (SFP) i els cristianodemòcrates, una coalició que suma una majoria absoluta de 108 diputats. L’executiu d’Orpo, el més dretà de la història del país, segons mitjans locals, vol reduir el deute públic mitjançant un ajustament pressupostari que preveu reduir els serveis socials i els subsidis públics —especialment per desocupació— i augmentar els impostos sobre els medicaments, els esdeveniments esportius, la cultura i el lleure. El programa de govern també recull una baixada de l’impost sobre la renda i una sèrie de mesures per incentivar la creació d’ocupació, inclosa una reforma laboral per facilitar l’acomiadament i limitar l’autonomia de la patronal i els sindicats a l’hora de negociar els convenis col·lectius, informa Efe. El nou executiu també endurirà les polítiques d’asil i migració i té la intenció de retallar la quota anual de refugiats que arriben mitjançant les Nacions Unides dels 1.050 anuals als 500 i l’asil passarà a ser temporal, reduint-se la durada al mínim permès per la legislació europea. També es posaran més traves a l’arribada de migrants de dora de la UE.

Composició de l’executiu

Pel, que fa als membres del govern d’Orpo, seran dotze dones i set homes. Koomus, que va aconseguir 48 diputats als comicis, estarà al capdavant de set carteres, entre les quals hi ha Afers Estrangers —la titular de la qual serà la vicepresidenta del partit, Elina Valtonen—, Defensa —que dirigirà el també vicepresident Antti Häkkänen, que s’encarregarà d’integrar els sistemes defensius finlandesos a l’OTAN després del recent ingrés del país a l’Aliança Atlàntica—, Medi Ambient, Treball i Cultura.

El partit d’ultradreta Veritables Finlandesos, segona força al país amb 46 escons, també tindrà set ministeris, entre els quals destaquen els de Finances —el titular del qual serà el seu líder, Riikka Purra—, Interior, Justícia, Comerç Exterior i Sanitat, amb la qual cosa la formació nacionalpopulista i euroescèptica aconsegueix diversos llocs clau a l’executiu i tindrà un gran pes pel que fa a les polítiques econòmiques i migratòries de Finlàndia. Veritables Finlandesos també tindrà la presidència del parlament de país, que ocuparà l’exlíder del partit Jussi Halla-aho, mentor de Purra i representant de l’ala més xenòfoba de la formació, que va ser condemnat el 2012 per publicar opinions contra l’islam al seu bloc personal.

L’SFP, que ha estat a tots els executius finlandesos de l’últim mig segle excepte un, es farà càrrec dels ministeris d’Educació, Afers Europeus i Esport, tot i que d’aquesta última cartera només hi serà al capdavant mitja legislatura, ja que l’altra mitja estarà en mans del soci més petit de la coalició, el Partit Cristianodemòcrata, que també tindrà la cartera d’Agricultura.

Orpo pren el relleu en el càrrec a la socialdemòcrata Sanna Marin, que va perdre les eleccions i va quedar fins i tot per sota de l’extrema dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona