Política

La crònica

De Líbia al camp grec de Malakasa

El Fadi és un noi sirià que aquesta setmana ha viatjat dels Països Baixos a Kalamata, al sud de Grècia. Ahir es va poder reunir amb el Mohammed, el seu germà de 18 anys, un dels 104 supervivents del naufragi de Pylos, a la costa de Grècia. Es van trobar al port de Kalamata, on els rescatats van passar els primers dies. A fora del camp de Malakasa, on ahir al matí van traslladar els supervivents, s’hi esperaven quatre homes egipcis, que viuen a Itàlia i s’han desplaçat fins al nord d’Atenes. Ells busquen tenir la mateixa sort que el Fadi, i aconseguir trobar els seus familiars entre les persones que s’han salvat d’una de les tragèdies més grans dels últims temps al mar Mediterrani.

Tots els rescatats són homes d’entre 16 i 41 anys. Tot i això, s’ha trobat el cos d’una dona, i se suposa que a la bodega del vaixell hi podia haver un centenar de dones i criatures. Les organitzacions assenyalen que a l’embarcació hi anaven fins a 750 persones. Trobar vida més de setanta-dues hores després és difícil, i més tenint en compte que la catàstrofe va ser a la fossa de Calipso, una de les més profundes del Mediterrani.

Els autobusos van arribar ahir al camp de recepció i identificació de Malakasa, a quarts d’una del migdia (hora grega), i no transportaven els 104 rescatats, explicava a El Punt Avui el director del camp: “N’han arribat 74; nou encara els estan interrogant per la possibilitat que siguin traficants, i els altres els atenen a l’hospital a prop de Kalamata.” Entre ahir i avui els estan identificant per poder-los portar, després, a un dels trenta camps d’acollida que hi ha al país. “Aquest és un espai on s’estan només un o dos dies, quan arriben; després els traslladem als camps nacionals i comencen la demanda del procés d’asil”, afegeix el superior. Aquest procés tarda uns mesos, i pot acabar amb una acceptació o una denegació.

Als camps de Malakasa hi pots arribar en cotxe o caminant després de vint minuts d’haver baixat de l’estació de tren de Sfendali, a mitja hora al nord d’Atenes. El camp està envoltat per tanques de filferro, acabades amb concertines. A dins només hi poden entrar les persones acreditades pel Ministeri d’Immigració grec. Al camp número 2 hi ha espai per a més de cent persones. A tot el complex de Malakasa, per a més de 1.200. Els periodistes que ens esperàvem a l’exterior del camp no hem tingut l’opció de parlar amb els supervivents, que han entrat directament a les instal·lacions.

“Estem farts que cada any hi hagi morts als nostres mars, els migrants es troben amb aquesta situació, i mentrestant els polítics, amb corbata a Brussel·les”, defensava l’Alex, ciutadà grec. Part de la societat civil comparteix l’opinió, i ahir va sortir als carrers en solidaritat amb els migrants, criticant la gestió de Frontex, l’agència de les fronteres de la Unió Europea, i la guàrdia costanera hel·lènica. “Hi ha d’haver una investigació independent sobre les responsabilitats de l’estat grec i les de Frontex! Justícia per a les víctimes, rutes segures i legals per no haver-nos de lamentar més”, piulava l’activista Iasonas Apostolopulos.

Els manifestants es van reunir a diversos llocs del país: al costat de la nau on es trobaven els rescatats, a Salònica i a Atenes, entre altres ciutats. En algunes protestes es va denunciar la violència de la policia i enfrontaments. A Atenes s’han pintat parets amb frases reivindicatives com ara: “Frontex i els guardacostes maten”, i s’han desplegat pancartes en punts simbòlics de la ciutat. Diumenge s’han convocat manifestacions per criticar els retorns il·legals i per demanar l’abolició de fronteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona