Política

Reajustament al govern amb el 2025 a l’horitzó

Amb la remor per uns resultats a les municipals que per a ERC no han estat precisament propicis, i amb la perspectiva d’unes altres eleccions a la cantonada que també fan més aviat pujada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir una remodelació del seu govern amb l’objectiu d’esgotar la legislatura, fins al febrer del 2025, amb “energies renovades”. Uns canvis que es concreten amb la marxa ja coneguda de la fins ara titular d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que anirà de número 2 a les llistes dels republicans a Madrid, i les sortides de dos consellers més que havien quedat en una posició debilitada a l’executiu com són Josep Gonzàlez-Cambray (Educació) i Juli Fernàndez (Territori). David Mascort, Anna Simó i Ester Capella són els seus respectius substituts, i ahir a la tarda ja van prendre possessió de les seves noves carteres.

Aragonès va explicar ahir que ha decidit “introduir canvis” al Consell Executiu per “afrontar la segona part de la legislatura”, que considera que s’esgotarà fins a la data de les pròximes eleccions, previstes “per al febrer del 2025”. “Hem d’afrontar els propers dos anys amb fortalesa i energies renovades”, va assegurar el president, que va desvincular els canvis dels mals resultats electorals d’ERC a les municipals del 28 de maig. Els nous consellers, dels quals ha destacat el seu “compromís polític” i que disposen de la seva “màxima confiança”, prendran possessió del càrrec aquest dijous a la tarda i dimarts ja assistiran a la reunió del Consell Executiu. És el segon canvi de govern que fa Aragonès en dos anys; l’últim va ser tot just a l’octubre per la sortida de Junts de l’executiu.

La marxa de Gonzàlez-Cambray no es pot dir que hagi agafat a contrapeu, ja que ha estat un conseller que ha mantingut una relació més aviat espinosa amb una part de la comunitat educativa per la manera com des del departament s’han gestionat algunes decisions com ara els canvis introduïts al calendari escolar. Anna Simó, una figura amb experiència que ja va ser consellera de Benestar Social i Família del desembre del 2003 al 2006, és l’escollida per agafar el timó d’una àrea, Educació, en què també caldrà molta mà esquerra per tractar qüestions controvertides com ara protegir la immersió lingüística. Malgrat que no feia ni un any que era al govern, la figura de Juli Fernàndez també havia quedat en certa manera en fals després que com a responsable de Territori li hagués tocat gestionar un gran projecte, el quart cinturó, amb el qual estava radicalment en contra. Per cobrir aquest flanc, Aragonès ha tornat a recórrer a un càrrec d’ERC amb recorregut, Ester Capella, que ja havia estat al Consell Executiu com a titular de Justícia (2015-2018), i que ara estava a un pas de prendre l’acta com a nova regidora a Barcelona. Finalment, el buit deixat per Jordà serà ocupat per David Mascort, actual secretari general del Departament d’Acció Climàtica i exalcalde de Vilablareix, càrrec que va deixar l’any passat.

En la seva compareixença d’ahir a Palau, Aragonès va voler recalcar que els canvis “estan formulats amb la planificació que les eleccions al Parlament de Catalunya siguin el febrer del 2025; per tant, que es pugui completar una legislatura sencera”. “L’estabilitat és imprescindible per poder donar la resposta als reptes que té la nostra societat i d’aquí els canvis”, va afirmar. Sobre el mandat de Gonzàlez-Cambray el president va destacar-ne els aspectes positius, com ara la gratuïtat de l’etapa de 0 a 3 anys. També va remarcar que la feina encarregada a la nova consellera és que els canvis que s’han dut a terme “es consolidin”. Preguntat insistentment sobre la sortida de Fernàndez, Aragonès va assegurar que la decisió l’ha pres de “forma compartida” després de parlar en les “darreres setmanes” sobre els “reptes complexos que hi havia en l’àmbit de les seves competències” i concloent que “per continuar el projecte era positiu que hi pogués haver un relleu”. Va afegir que Fernàndez continuarà treballant des del Parlament com a diputat, sense afegir res més.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2300355-aragones-anuncia-nous-consellers-per-arribar-fins-al-febrer-del-2025.html

2300355



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA