Política

La batllessa dels Banys desafia el veto al català al ple fent servir l’anglès

Maria Costa planteja aquesta “lluita simbòlica” com un desafiament a la recent resolució del Tribunal de Montpeller

En una sentència que el pas de les setmanes no ha fet més digerible, si més aviat el contrari, el Tribunal Administratiu de Montpeller acordava el passat dia 9 prohibir l’ús del català als plens municipals dels ajuntaments dels Banys i Palaldà (Vallespir), Elna (Rosselló), Portvendres (Rosselló), Sant Andreu de Sureda (Rosselló) i Tarerac (Conflent). La indignació va ser majúscula, ja que la resolució s’interpreta com l’enèsima escomesa contra la llengua en un territori on es troba en una situació especialment vulnerable com és la Catalunya Nord. Avui, es veurà un nou capítol d’aquesta saga ja que en un dels municipis afectats pel veto, Banys i Palaldà, toca per agenda oficiar-hi una sessió plenària. I la seva batllessa, Maria Costa, ja avança que no només continuarà fent servir el català en alguns punts, sinó que també utilitzarà l’anglès com una acció de desafiament. “Volem veure si també s’atreveixen a prohibir-lo perquè, sinó és així, és constatarà que hi ha una discriminació legal cap al català” raona Costa.

En conversa amb aquest diari, la batllessa exposa que, aquesta, és “una lluita simbòlica” que pretén defensar la llengua “davant d’aquells que no volen que hi hagi una part catalana més enllà d’una frontera administrativa”, un repte que admet que és especialment complicat per la regressió que ha experimentat el català a la zona. “Possiblement som la darrera generació que el farà servir” vaticina Costa, que malgrat això reivindica “que no se’ns faci tant cas quan hi ha gent que ho està passant molt pitjor, condemnada a viure a l’exili o amenaçada per la presó”.

A l’espera de veure com evolucionen els recursos al Tribunal d’Apel·lació de Tolosa de Llenguadoc que demanen restituir el reglament que permet fer servir el català als plens, altres batlles com els d’Elna, Sant Andreu de Sureda o Tarerac també es plantegen dur a terme accions de desobediència similars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries