Política

Sudan

L’exèrcit i els paramilitars accepten una treva de 24 hores

Les dues parts assoleixen l’acord després de les trucades telefòniques del secretari d’Estat dels EUA als dos líders militars rivals

Almenys 270 persones han mort en els quatre dies d’enfrontaments, segons l’OMS

L’exèrcit del Sudan i els paramilitars han acordat aquest dimarts una treva de 24 hores per garantir el pas segur dels civils i l’evacuació de ferits, segons han informat diversos mitjans.

El general de l’exèrcit Shams el-Din Kabbashi, membre del consell militar governant del Sudan, ha confirmat a la cadena saudita Al Arabiya TV que l’alto el foc ha entrat en vigor a les sis de la tarda d’aquest dimarts hora local (la mateixa hora a Catalunya).

El líder del grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (RSF, per les sigles en anglès), el general Mohamed Hamdan Daglo, Hemedti, ha assegurat prèviament a les xarxes socials que estava disposat a acceptar un armistici de 24 hores.

Fins ara les dues parts només havien acordat treves de poques hores per permetre que els civils atrapats pel foc creuat puguessin ser evacuats i sortir al carrer a abastir-se, tot i que els combats no s’havien aturat.

El possible acord arriba després de les converses telefòniques mantingudes pel secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, amb els caps de l’exèrcit sudanès i de l’RSF, respectivament.

Blinken ha fet una crida a una treva de 24 hores que permeti als civils “tornar amb les seves famílies de manera segura i obtenir els subministres d’emergència que necessiten desesperadament”. “Un alto el foc de 24 hores pot assentar les bases per propiciar una aturada més sostinguda del conflicte i tornar a les negociacions sobre les aspiracions democràtiques”, ha dit en una roda de premsa després de la reunió dels ministres d’Exteriors del G7 a la ciutat japonesa de Karauiza.

Els xocs entre els dos líders militars rivals van començar el passat dia 15 després de setmanes de tensions sobre la reforma de les forces de seguretat durant les negociacions per a un nou govern de transició i han portat el país al caire d’una guerra civil.

Els forts combats han continuat aquest dimarts a Khartum i altres ciutats del país. Els d’enfrontaments que han mantingut els últims quatre dies els dos bàndols han deixat almenys 270 morts i més de 2.000 ferides, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El director general de l’agència de salut pública de l’ONU, l’etiop Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha condemnat en una roda de premsa a Ginebra les “pèrdues en vides humanes” i ha traslladat la seva “solidaritat als germans sudanesos”.

Tedros ha alertat que l’escalada de violència dificulta molt la tasca del personal sanitari, sobretot a la capital. Segons ha explicat, els hospitals de Khartum han “reportat manca de personal i material mèdic, així com de combustible per als generadors elèctrics”.

El responsable de l’OMS ha demanat a les parts en conflicte que respectin le lleis internacionals que protegeixen les instal·lacions sanitàries davant les “preocupants denúncies de saquejos” o que moltes hagin tancat o hagin començat a ser utilitzades per a altres finalitats.

Homes armats saquegen les instal·lacions de Metges sense Fronteres a Sudan

Metges sense Fronteres (MSF) ha denunciat aquest dimarts que les seves instal·lacions en Nyala, en la conflictiva província occidental sudanesa de Darfur, van ser “assaltades per homes armats” que “ho van robar tot” i van saquejar també un magatzem de l’organització que contenia subministraments mèdics vitals. “Les instal·lacions d’MSF en Nyala, Darfur, van ser assaltades per homes armats que ho van robar tot, inclosos vehicles i material d’oficina. El nostre magatzem —que conté subministraments mèdics vitals— va ser també assaltat, no sabem fins a quin punt perquè no tenim accés”, ha denunciat l’organització a Twitter.

MSF va alertar ahir de la greu situació en la qual es troba la regió de Darfur des que van començar els xocs armats entre l’Exèrcit i el grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR) el passat dia 15, ja que els hospitals s’estan quedant sense subministraments mèdics i el personal no pot ni arribar als centres per la violència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona