Política

estats units

Arresten als EUA 4 sospitosos més per l’assassinat del president d’Haití

La xifra de persones sota custòdia dels EUA amb “càrrecs criminals pel seu paper en l’assassinat” de Jovenel Moïse puja a un total d’onze

Agents federals estatunidencs han arrestat aquest dimarts a quatre sospitosos més, entre ells l’amo d’una empresa de seguretat de Miami (Florida), per l’assassinat del president haitià Jovenel Moïse, comès el 7 de juliol de 2021, segons ha informat la Fiscalia del Districte Sud de l’estat.

El veneçolà-estatunidenc Antonio Intriago, de 59 anys, amo de l’empresa de seguretat estatunidenca CTU Security, va ser arrestat i acusat, entre altres càrrecs, de “conspirar per a proporcionar recursos per a matar o segrestar una persona fora dels EUA”, ha indicat en roda de premsa el fiscal Markenzy Lapointe.

També va ser arrestat i acusat del mateix càrrec Arcàngel Pretel Ortiz, de 50 anys, d’origen colombià i resident legal estatunidenc, i associat d’Intriago.

Intriago i Pretel integraven el grup que el fiscal Lapointe va denominar “planificadors” del complot per a assassinar al president haitià.

Els altres dos detinguts avui a Florida són l’empresari equatorià-estatunidenc Walter Veintermilla, de 54 anys, i l’estatunidenc Frederick Joseph Bergmann Jr, de 64, resident en Tampa, acusats suposadament finançar l’operació i realitzar contraban de mercaderies, respectivament.

Veintermilla i Bergmann formarien el segon grup implicat en el magnicidi, el dels “financers”, en paraules de Lapointe.

El fiscal ha precisat que amb els quatre arrestos d’avui puja a 11 la xifra de persones sota custòdia dels EUA amb “càrrecs criminals pel seu paper en l’assassinat” de Moïse.

La resta dels detinguts configuraven el tercer grup, el dels “operadors”, és a dir, la partida d’exsoldats i altres contractats per a perpetrar a Haití l’assassinat de Moïse.

Entre els 11 sospitosos ara sota custòdia estatunidenca estan homes clau com James Solages, de 37 anys, i Joseph Vincent, de 57, dos haitians-estatunidencs que van estar entre els primers arrestats després que Moïse rebés 12 trets a la seva casa quan va ser assassinat.

Altres sospitosos sota arrest als EUA són Christian Emmanuel Sanon, de 64 anys, un doctor, pastor haitià i “aspirant a candidat polític” al seu país, qui podia haver estat enganyat pels veritables autors intel·lectuals de l’assassinat, segons mitjans locals.

I el colombià Germán Alejandro Rivera García, de 44 anys, és un altre dels detinguts.

D’acord amb la Fiscalia estatunidenca, a excepció de Rivera, Solages, Vincent i Sanon vivien en el sud de Florida, on s’assenta la comunitat més gran d’haitians als EUA, i l’abril de 2021 es van reunir per a discutir com promoure un canvi en la Presidència de la nació del Carib.

Segons documents judicials, almenys des de febrer de 2021 fins a juliol d’aquest any, el sud de Florida “va servir com a lloc central per a planificar i finançar el complot per a enderrocar al president Moïse i reemplaçar-lo amb algú que servís als objectius polítics i interessos financers dels conspiradors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona