Política

Colau suspèn temporalment les relacions entre l’Ajuntament de Barcelona i Israel

L’alcaldessa trenca per decret el conveni d’agermanament amb Tel Aviv

Trias, Bonet i Alsina ho qualifiquen d’error

A tres mesos de les eleccions municipals, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat la “suspensió temporal” de relacions entre l’Ajuntament de la capital i l’Estat d’Israel i, particularment, que es trenca amb la ciutat israeliana agermanada de Tel Aviv, una de les més obertes i cosmopolites del Pròxim Orient. Ho ha fet per mitjà d’una carta enviada al primer ministre, Benjamin Netanyahu, en què assegura que les relacions no es reprendran “fins que les autoritats israelianes posin fi a la violació sistemàtica dels drets humans contra la població palestina”. Colau pren aquesta decisió via decret, sense passar pel ple municipal.

“Aquesta mesura afecta únicament i exclusivament les relacions institucionals de l’alcaldia de Barcelona amb Israel i la resta de les seves institucions oficials, i en cap cas afecta a la ciutadania”, afirma.

Un centenar d’entitats propalestines van impulsar la campanya Barcelona amb l’Apartheid NO, Barcelona amb els Drets Humans, Sí de recollida de signatures perquè el consistori trenqués l’acord d’agermanament amb Tel Aviv, vigent des de 1998.

Entre les primeres a reaccionar hi ha la tinent i presidenta del grup municipal socialista, Laia Bonet: “Considerem que és un gravíssim error la decisió unilateral de l’alcaldessa, perquè Barcelona no trenca, suma. La situació és molt greu, si d’alguna costa tenim tradició a Barcelona és d’agermanament.” Bonet ha anunciat que el PSC presentarà una iniciativa per restablir les relacions al pròxim ple. “És ben clar: davant la certesa que en el proper plenari la proposta de trencar el conveni sortiria rebutjada molt majoritàriament, l’alcaldessa ha decidit tapar la boca al plenari i fer-ho a cop de decret des d’un despatx”, ha sentenciat.

L’alcaldable de Junts, Xavier Trias , ho ha qualificat de greu error. “Aquest és un dels motius, entre molts d’altres, pel que cal un canvi a l’Ajuntament. Barcelona ha de treballar per la concòrdia, sense sectarisme, evitant la confrontació i apostant pel diàleg i l’entesa”, ha escrit a Twitter.

També hi ha dit la seva l’exconsellera d’Acció Exterior Victòria Alsina, un dels últims viatges de la qual va ser per refermar la relació entre la Generalitat i Israel. “Error descomunal. Les coses s’arreglen fent ponts, no trencant-los. Barcelona i Tel Aviv tenen reptes compartits i la capacitat de coliderar iniciatives de progrés i pau des de les dues ribes de la Mediterrània. Els comuns a Madrid no qüestionen l’ambaixada espanyola a Israel”, ha denunciat via Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona