Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia ataca a la regió Donetsk i admet dificultats en la veïna Lugansk

Experts militars consideren que Rússia encara no compta amb prou poder militar a la zona per llançar una ofensiva que permeti consolidar els seus objectius

Les tropes russes han continuat aquest dimecres els seus atacs per a intentar trencar les defenses ucraïneses a la regió de Donetsk, mentre en la veïna Lugansk el líder interí de l’autoproclamada república popular en aquest territori, Leonid Pàssetxnik, qualificava de “molt complicada” la situació en tot el front.

En el seu habitual comunicat diari, el ministeri rus de Defensa no ha informat d’avanços sobre el terreny, però sí d’atacs amb foc d’artilleria i aviació contra les posicions de les forces ucraïneses en diversos de sectors d’aquesta zona de l’est d’Ucraïna.

“En el front de Donetsk com a resultat de les accions dels destacaments d’assalt i del foc d’artilleria de l’agrupació de tropes ’Sud’ en les passades 24 hores van ser aniquilats més de 140 militars ucraïnesos”, ha dit avui el portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia, tinent general Ígor Konashénkov.

En la veïna Lugansk, que juntament amb les regions de Donetsk, Zaporíjia i Kherson van ser annexionades per Rússia el 30 de setembre, les tropes russes experimenten dificultats, si s’ha de jutjar per les declaracions del líder interí de la regió.

“La situació, sens dubte, és molt complicada. I no sols en direcció a Svatove i Kreminna, sinó també en Lissitxansk i Rubizhne, així com Troitske”, ha dit Pàssetxnik, citat per l’agència oficial russa RIA Nóvosti. El líder prorus ha agregat que de fet la mateixa situació s’observa a totes les localitats grans que es troben prop de la línia del front. “Al nostre pesar, l’enemic concentra grans recursos per a contraatacar i prendre els territoris perduts”, ha assenyalat Pàssetxnik.

Gran ofensiva?

Segons Kíiv, Rússia també concentra tropes a Lugansk, que podria ser un dels eixos principals d’una gran ofensiva russa que Ucraïna espera que pugui produir-se per a l’aniversari de la campanya bèl·lica russa, en la segona meitat de febrer.

L’estatunidenc Institut d’Estudi de la Guerra (ISW, per les seves sigles en anglès) considera en el seu últim informe que el comandament militar rus possiblement té pressa per llançar una vasta operació ofensiva amb el propòsit d’apoderar-se del control de la totalitat de la regió de Donetsk. No obstant això, l’ISW assenyala que possiblement Rússia no compta en aquest sector amb el poder militar suficient per a això.

Ucraïna parla d’ingents baixes russes

Mentrestant, l’Estat Major General de la Forces Armades d’Ucraïna, ha informat aquest dimecres que en la passada jornada les tropes russes van sofrir 910 baixes mortals i van perdre 15 carros blindats, vuit tancs, un avió i helicòpter.

Segons el comandament ucraïnès, la situació en els diversos fronts és estable i no s’han produït canvis substancials sobre el terreny.

De fet, el viatge sorpresa avui del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Europa mostra que a Kíiv hi ha confiança que la situació en el front es troba sota control.

Aquest dimecres les sirenes d’alarma aèria es van activar a Kíiv i diverses regions del país, però van ser desconnectades minuts després sense que es registressin atacs amb míssils, a diferència d’anit quan almenys deu coets van impactar a les regions de Kíiv i Khàrkiv, on cinc persones, entre elles un nen de 10 anys, van resultar ferides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona