Política

estats units

Biden avisa Pequín

Adverteix que “si la Xina amenaça la sobirania dels Estats Units, actuarem per protegir-nos”

El president nord-americà allarga la mà als republicans i aposta per “acabar la feina” en el discurs de l’estat de la Unió

El president nord-americà, el demòcrata Joe Biden, va complir dimarts amb l’obligació constitucional d’informar a les dues cambres del Congrés de l’estat de la Unió. El demòcrata va marcar amb les diferències amb els republicans amb un discurs amb el qual va voler deixar clar que té corda. Va centrar la intervenció amb l’economia i amb un missatge clarament proteccionista va anunciar que tots els materials que es facin servir per construir infraestructures federals estaran fets als Estats Units. No va faltar tampoc en el seu discurs la mà estesa als republicans, els quals tenen ara la majoria del Congrés. I en l’àmbit internacional no van faltar els avisos a la Xina. En aquest punt, Biden va advertir a Pequín que si amenaça la sobirania dels Estats Units actuarà com ja ho ha fet, en una clara al·lusió a l’abatiment del globus espia xinès que va sobrevolar el territori nord-americà la setmana passada. “Estic compromès a treballar amb la Xina en el que pugui suposar un avenç pels interessos nord-americans i beneficiï al món. Però no s’equivoquin, com vam deixar clar la setmana passada, si la Xina amenaça la nostra sobirania, actuàrem pe protegir el nostre país. I així ho vam fer”, va dir.

El segon discurs de Biden sobre l’estat de la Unió es produeix en un punt d’inflexió: en la segona meitat del seu mandat i només dues setmanes abans que anunci oficialment si optarà a la reelecció en les eleccions de 2024, tot i que ja ha dit que té intenció de fer-ho.

El seu discurs, de 72 minuts, va estar centrat en la política nacional i l’objectiu era parlar de l’economia i d’altres temes que preocupen als milions de nord-americans que l’estaven veient per televisió.

Si l’any passat va començar el seu discurs parlant de la invasió que havia acabat de llançar Vladímir Putin, sobre Ucraïna, aquesta vegada Biden no va citar el nom del president rus fins passada l’hora de la intervenció.

Les frases que més va repetir durant el discurs van ser: “Acabem la feina!” i “només estem començant!”, que va utilitzar per instar al Congrés a aprovar algunes de les polítiques amb les quals va arribar a la Presidència dels EUA, com ara reduir els preus de la insulina, i que encara no ha aconseguit aprovat. Biden va deixar clar amb el seu discurs que encara té corda. De fet, el mandatari va utilitzar el discurs de l’estat de la Unió per apel·lar a un grup que podria ser clau per a la seva reelecció: la classe treballadora que durant anys va ser una part central de la base demòcrata, però en alguns casos va passar a sentir-se més propera a Donald Trump. El mandatari va utilitzar el terme “oblidats” –que feia servir Trump– per referir-se als nord-americans que van perdre la seva feina en les últimes dècades fruit de la globalització i va prometre que potenciarà els productes “fets als Estats Units”. Més enllà de les paraules i de la mà estesa, Biden va demostrar amb la seva actitud que està disposat a enfrontar-se als republicans. Quan el president va començar a retreure als conservadors les seves propostes per acabar amb alguns programes socials, com el sistema de salut Medicare per a persones de més de 65 anys, la tensió dins de l’hemicicle va pujar i alguns legisladors van començar a cridar: “Mentider!”.

No és inusual que els legisladors del partit contrari al president cridin des dels seus seients en aquest tipus de discursos, però el que sí que és estrany és que el mandatari respongui. I això és el que va fer Biden. “M’ho estic passant bé amb aquesta conversa”, va respondre Biden, sortint-se del discurs que tenia preparat.

Tot i els agres intercanvis entre demòcrates i conservadors, que van evidenciar la divisió del país, Biden va voler presentar-se als nord-americans com un líder capaç d’arribar a acords amb els republicans, donar cònsol i transmetre seguretat a una nació submergida en la incertesa econòmica, la por a una recessió, i que veu amb preocupació la guerra a Ucraïna i les creixents tensions amb la Xina. “Mai he estat tan optimista sobre el futur dels Estats Units. Només hem de recordar qui som”, va proclamar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona