Política

Serret defensa dotar les delegacions de més recursos abans d’obrir-ne de noves

La consellera aposta per “seguir exposant al món” que el conflicte polític amb l’Estat està “més viu que mai”

La consellera d’Acció Exterior i UE, Meritxell Serret, ha defensat aquest dilluns dotar les delegacions del govern a l’exterior “d’estructura i recursos” abans d’obrir-ne de noves. “No ens volem limitar a aprovar decrets”, ha assegurat la consellera en una intervenció a la comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació del Parlament, en la qual ha remarcat que actualment hi ha creades 20 delegacions però només 13 estan plenament operatives. En la seva intervenció, Serret també ha apostat per “seguir exposant al món” el “conflicte polític” amb l’Estat, que ha dit “està més viu que mai”. En aquest sentit, ha defensat resoldre el conflicte de manera “democràtica, inclusiva, viable i homologable a nivell internacional”.

En una compareixença amb l’objectiu d’explicar els pressupostos del 2023 del departament, Serret ha dit que els comptes són “bons per al país” i permeten donar un “impuls” a l’acció exterior. “Queden enrere les retallades i el 155. Hem tornat a posar l’acció exterior a dalt de tot de les prioritats del govern”, ha remarcat, tot subratllant que l’objectiu ara és dotar el departament de “musculatura”.

Pel que fa a les delegacions a l’exterior, la consellera ha assenyalat que són una “eina imprescindible” i que s’emmarquen “en la normalitat de l’acció exterior catalana” per la seva presència a “llocs estratègics”. Serret ha defensat que ara hi ha més delegacions a l’exterior que mai i ha apostat per reforçar-les abans d’obrir-ne de noves.

Així, la consellera ha defensat prioritzar que les oficines actuals tinguin els recursos necessaris per tenir “capacitat d’actuació per exercir la seva funció” i fer operatives les set delegacions que encara no ho són “plenament”. Tot i congelar la creació de més oficines a curt termini, la consellera ha subratllat que estudiaran si cal obrir-ne de noves “en el futur”.

D’altra banda, Serret ha dedicat gran part de la seva intervenció a reivindicar l’augment de la partida a cooperació al desenvolupament, on va a parar gran part del pressupost del departament. Ha considerat que es tracta d’una “política pública de país” i ha apuntat que l’objectiu és “abordar el context amb una mirada integral i adaptativa”.

La consellera també ha anunciat la creació d’un portal que agrupi tots els serveis d’interès per als catalans a l’exterior i ha aposat per seguir explicant a l’exterior el “conflicte polític” amb l’Estat. En aquest sentit, ha remarcat la voluntat d’exposar a nivell internacional l’aposta del Govern pel diàleg i una “solució política i democràtica al conflicte”, així com la defensa d’un Acord de Claredat. També ha reivindicat la necessitat de tenir una “proposta democràtica inclusiva, viable i homologable a nivell internacional” que “s’entengui” a nivell internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona