Política

Actes amb motiu del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

La consellera de Justícia i Memòria insisteix a la Jonquera que cal recordar l’exili perquè no es repeteixi

La consellera de Justícia i Memòria, Gemma Ubasart, va participar, ahir, en un dels actes d’homenatge institucional del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. Concretament, Ubasart va ser en la caminada fins al coll de Lli, en què es va rememorar la mateixa ruta que van seguir les autoritats republicanes cap a l’exili el 5 de febrer del 1939. “Recordar l’exili és una eina perquè esdeveniments així no es tornin a repetir, ni a Catalunya ni enlloc”, va dir la consellera, remarcant també el valor del llegat “magnífic de llibertat, d’autogovern i de justícia social” de la memòria republicana. En aquest sentit, va reiterar la “voluntat de fer un pas més i transformar-la en palanca de canvi i en garant de la no repetició”. La seva voluntat és fer-ho a través de la nova llei de memòria democràtica. “Ho farem mitjançant la nova llei de memòria democràtica, que aprovarem properament i que preveu incloure en els currículums educatius l’estudi de fets com els que avui commemorem”, va dir.

Ubasart també va fer una crida a la solidaritat amb aquells que arriben a Catalunya fugint de situacions complicades: “Avui, recordem un episodi negre de la història del nostre país, que volem que serveixi per refermar el nostre compromís amb tots els exiliats i els deportats del món que, en molts llocs del planeta, també a Europa, estan buscant una segona oportunitat.”

Posteriorment, la consellera va visitar el MUME, on hi ha la mostra permanent sobre l’exili republicà, l’exposició temporal sobre còmics i exili, i Art i memòria, de l’artista Miquel Duran, sobre els exilis i les migracions contemporànies.

LA DATA

5.2.1939
Va creuar la frontera
pel coll de Lli el president Lluís Companys amb altres autoritats.

Llagostera també ho commemora

Amb una ofrena floral a la plaça de l’Exili en record de totes les persones que van lluitar per la llibertat i van patir exili, deportació o mort, aquest diumenge, Llagostera va commemorar el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. L’acte va tenir la presència i el suport de tots els grups polítics amb representació municipal, Llagostera per la Independència i l’acompanyament musical dels alumnes de l’escola de música de Llagostera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona