Política

Corea

Corea del Sud i Estats Units fan maniobres amb caces furtius F-22 i F-35 al mar Groc

Fa només dos dies els dos països ja van realitzar exercicis aeris a la mateixa zona

Pyongyang adverteix amb reaccionar de manera a “més dura” davant qualsevol acció militar

Els exèrcits de Corea del Sud i Estats Units d’Amèrica (EUA) han realitzat uns nous exercicis aeris combinats en els quals han participat caces furtius F-22 i F-35B, segons han informar aquest divendres les Forces Aèries sud-coreanes.

Les maniobres han tingut lloc sobre el mar Groc (anomenat mar de l’Oest a les dues Corees), només dos dies després d’uns altres exercicis sobre la mateixa zona, en els quals van prendre part, a més del mateix tipus de caça, un bombarder estratègic B-1B. Aquelles maniobres ja van provocar les crítiques de la veïna Corea del Nord.

En les dues ocasions l’exèrcit sud-coreà ha desplegat els seus avions F-35A, segons els detalls recollits per l’agència de notícies Yonhap.

“Els exercicis combinats d’aquesta ocasió han estat realitzats amb l’objectiu de millorar les capacitats d’operativitat combinada i la interoperativitat entre les Forces Aèries de Corea del Sud i les dels Estats Units”, expliquen les autoritats militars sud-coreanes al comunicat.

El text destaca que aquestes maniobres “demostren la invariable voluntat i capacitat dels Estats Units d’exercitar el seu compromís amb la defensa de Corea del Sud”.

Els nous exercicis militars arriben un dia després que Corea del Nord advertís amb reaccionar d’una manera “més dura” davant qualsevol acció militar dels EUA, en virtut d’un principi d’“arma nuclear per arma nuclear i confrontació total per confrontació total”.

Pyongyang va llançar l’avís l’endemà de les maniobres de fa dos dies i hores després de la visita a Seül del secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin.

“La situació militar i política a la península i la regió ha arribat a una línia vermella extrema a causa de les maniobres i els actes hostils dels EUA i les seves forces vassalles”, va avisar el ministeri d’Exteriors nord-coreà en un comunicat. La nota afegeix que el desplegament d’actius estratègics al Sud tindrà com a resultat “convertir la península en un arsenal i zona de guerra crítiques”.

El règim nord-coreà va realitzar el 2022 un rècord d’assajos de míssils, al voltant de mig centenar, a més d’altres proves d’armament, en resposta als freqüents exercicis de Washington i Seül. La tensió a la península s’ha elevat així a nivells previs al desglaç de relacions experimentat fa cinc anys.


Pyongyang reforça la disciplina interna
Corea del Nord ha adoptat en una reunió parlamentària una nova llei destinada a preservar els secrets, en un aparent intent d’endurir la disciplina interna al país, segons ha informat aquest divendres l’agència estatal de notícies nord-coreana KCNA.

“A l’agenda de la reunió plenària hi havia assumptes com ara l’adopció de lleis sobre la protecció del secret d’Estat, la gestió del ferrocarril, l’educació, els préstecs i els símbols nacionals”, assenyala el text publicat per KCNA.

L’objectiu d’aquesta llei seria la protecció dels secrets d’Estat per tal de “contribuir a garantir la seguretat nacional i el desenvolupament de la construcció socialista a través d’un sistema i ordre”, afegeix l’agència

El mateix ple, celebrat dijous a Pyonyang, ha acordat altres mesures pel que fa a la gestió dels ferrocarrils del país i a l’educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona