Política

ESCÒCIA

Marxa de torxes a Edimburg per reclamar que Escòcia torni a la UE

Centenars de persones s’han manifestat avui, quan es compleixen tres anys de l’entrada en vigor del Brexit

Un 62% dels escocesos va votar romandre a la UE

Si ara es tornés a fer la votació, el 67% dels vots serien favorables a quedar-se a la Unió, segons una enquesta

Centenars d’escocesos es s’han manifestat avui a Edimburg, en complir-se el tercer aniversari de l’entrada efectiva en vigor del Brexit, en una marxa de torxes contra aquest i com a símbol de desig de tornada a Europa.

Proveïts de torxes i diferents objectes lluminosos, els manifestants protestaven contra l’abandonament de la UE (que una majoria d’escocesos va rebutjar al referèndum del Brexit del 2016), en una jornada desagradable pel temporal de vent que les gaites i els càntics han intentat fer més suportable.

“Jo era europeu, els meus fills no naixeran sent europeus”, lamenta Rodger Brendan, científic escocès i aviat pare de família, en declaracions a EFE amb la seva torxa a la mà: “Van perdre el dret a moure’s, vaig perdre el meu dret a moure’m per Europa .”

Tal dia com avui, el 2020, es va oficialitzar la separació del Regne Unit de la UE, que els britànics van votar (52 % a 48%) el juny del 2016 després d’unes extenses negociacions, que el llavors primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va culminar després de gairebé quatre anys.

Quan a Escòcia es va sotmetre a votació la permanència o abandonament de la Unió Europea el 2016, la majoria dels escocesos (62%) va optar per romandre a la UE, igual que van fer els nord-irlandesos.

Segons l’última enquesta de la casa Survation, amb motiu d’aquest tercer aniversari, si la votació es repetís Escòcia votaria majoritàriament (67%) per romandre a la UE.

“El Brexit sempre va estar basat en una sèrie de falsedats i mentides”, ha afirmat la ministra del govern escocès Lorna Sloter, del Partit Verd, que esperava l’arribada de la manifestació als voltants del Parlament regional d’Escòcia.

A dia d’avui, cap dels principals partits del Regne Unit, conservadors al govern i laboristes a l’oposició, contempla l’opció de tornar a repetir la consulta, tot i que el 45% de la població britànica creu que la situació és ara pitjor, segons un recent sondeig publicat per Ipsos Mori.

“Som més pobres, estem més malmesos. El Regne Unit és més petit, Escòcia és més petita”, ha dit el portaveu europeu del Partit Nacional Escocès (SNP), Alyn Smith, que també ha participat a la protesta: “És l’única negociació en la història de la humanitat en què tot el món va sortir pitjor”.

“Com més duri el Brexit més difícil serà revertir-ho —ha afirmar Sloter—. Aquest és el motiu pel qual la independència és tan essencial”, ha afegit, entre crits dels presents.

El govern escocès format per l’SNP i els verds, advoca per la independència d’Escòcia del Regne Unit com a única via per tornar a la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres