Política

L’AIEA alerta de noves activitats militars al voltant de la planta de Zaporíjia

Dimecres al matí vuit detonacions a prop de la central van fer vibrar les finestres de les oficines

L’agència nuclear de l’ONU insisteix en la necessitat d’implementar una zona de seguretat al voltant de la planta, la més gran d’Europa

La zona al voltant de la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per Rússia des de març de 2022, ha tornat a registrar nombroses explosions, segons ha informat l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA).

L’equip de seguretat nuclear de l’agència nuclear de l’ONU a la planta ha reportat a la seu a Viena esdeveniments d’aquest tipus gairebé a diari en els últims dies i setmanes, explica l’AIEA en un comunicat publicat a la seva pàgina web.

Es tracta d’activitats militars als voltants de la instal·lació, situada en la línia del front de l’actual conflicte al país, ha advertit el director general de l’organització, Rafael Mariano Grossi.

Algunes explosions es produeixen a certa distància de la central nuclear més gran d’Europa, però altres esclaten més a prop de la pròpia instal·lació.

Dimecres es van sentir vuit fortes detonacions al voltant de les 10 del matí, hora local, que van fer vibrar les finestres de les oficines de la central, i dijous se’n van escoltar més, afegeix la nota oficial de l’AIEA.

Segons Grossi, els indicis d’activitats de combat a prop de la planta encara posen més de manifest la importància vital d’acordar i posar en marxa com més aviat millor una zona de protecció de la seguretat nuclear al voltant de Zaporíjia. El director de l’agència ha defensat que una zona d’aquest tipus ajudaria a blindar la central i assegurar que no sigui un objectiu militar o que s’utilitza per realitzar atacs des del mateix lloc.

Els sis reactors de la planta segueixen apagats, i dos continuen en mode de parada en calent per subministrar vapor i calor a la central i a la propera ciutat d’Enerhodar, situada al sud-est d’Ucraïna.

La central també continua rebent l’electricitat externa que necessita per a les funcions essencials de seguretat, ha explicat l’OIEA, que hi té un equip d’observadors.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona