Política

Estat espanyol

El nou TC celebra el seu primer ple amb la nova majoria progressista

L’òrgan té sobre la taula el decret que elimina els percentatges d’idiomes a les aules catalanes

També aborda l’admissió o no a tràmit del recurs de Vox a la llei del només sí és sí i el del PP contra la votació de la reforma laboral

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol celebra aquest dimarts el seu primer ple jurisdiccional després de la renovació de l’òrgan, que ha configurat una majoria progressista.

La reunió es produeix després de la renovació de l’òrgan, amb l’entrada de quatre nous magistrats, dos nomenats per l’executiu espanyol i dos pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que han suposat el canvi de majories. Ara el TC té més membres del bloc progressista, set, que del conservador, quatre.

El ple s’allargarà fins dijous i entre els afers que ha de deliberar hi ha el recurs contra el decret que elimina els percentatges d’idiomes a les aules catalanes. També ha d’abordar l’admissió a tràmit o no del recurs que ha presentat el partit d’ultradreta Vox contra la llei del només sí és sí.

El tribunal també té sobre la taula els recursos de PP i Vox contra la votació de la reforma laboral al Congrés del passat febrer.

A més, el TC haurà d’aprovar o no les peticions d’abstenció de Laura Díez en el cas del recurs a la llei i el decret llei que eviten la imposició del 25 % de castellà a l’escola catalana –perquè va avalar la constitucionalitat d’aquestes normes quan formava part del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya, i la del magistrat Juan Carlos Campo en els altres dos recursos.

En paral·lel a aquestes abstencions, el ple del Constitucional ha de resoldre si admet a tràmit els primers incidents de recusació de Vox, que qüestiona la imparcialitat del president i de tres magistrats. Aquestes recusacions tenen poques possibilitats de prosperar, ja que deixarien el tribunal inhàbil per manca de quòrum, només set d’un mínim de vuit.

En aquest primer ple no hi participa el magistrat Ricardo Enríquez per motius personals.

El nou president, el progressista Cándido Conde-Pumpido ha encarregat fins ara un pla de xoc per agilitzar la tramitació dels recursos d’empara i ha donat prioritat a afers pendents com la sentència de la llei de l’avortament, la de l’eutanàsia o la d’educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona