Política

La Guàrdia Civil busca 3 persones implicades en l'atemptat d'ETA a Calahorra

Atemptat

El director general de la Policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, confirma que el cotxe-bomba que ETA va fer esclatar ahir al costat de la caserna de la Guàrdia Civil de Calahorra (La Rioja) contenia uns 70 quilograms de material explosiu i que en l'atemptat van participar "diversos individus".
De fet, els esforços se centren ara en la investigació i, de moment, se sap que a més d'aquests 70 quilos d'explosius, podria haver-hi fins a 3 persones implicades en l'explosió. Les càmeres de seguretat van enregistrar un home encaputxat que va aparcar el cotxe davant de la caserna i se sospita que dos terroristes més hi haurien participat. El cotxe que es va fer servir per a l'atemptat el van robar a una parella que va aparèixer lligada a un arbre.

Un comando estable d'ETA podria estar al darrere de l'atemptat amb cotxe bomba a la caserna de la Guàrdia Civil de Calahorra, a La Rioja. Aquesta és la hipòtesi amb la qual treballa la policia, que busca tres persones i estudia les imatges de la càmera de seguretat de la caserna. Segons fonts de la lluita antiterrorista, podria tractar-se del "comando Biscaia", però encara és aviat per determinar-ne l'autoria. Aquest comando és el més actiu des del final de la treva.

Una trucada en nom d'ETA mitja hora abans de l'explosió va permetre desallotjar la zona. L'artefacte, que era molt potent, no va provocar víctimes però sí importants danys materials. De fet, unes 40 famílies han passat la nit allotjades en albergs pels desperfectes als seus pisos.

Pel que fa a la parella propietària del vehicle, agents de l'Ertzaintza la van trobar en una zona de muntanya a la serra de Toloño, que separa Àlaba de La Rioja. Els presumptes autors de l'atemptat els van assaltar a punta de pistola a la zona de Peñacerrada, a gairebé 100 quilòmetres de Calahorra, unes hores abans de l'atemptat.

La parella estava lligada i emmordassada fins que els agents de la policia autonòmica els van trobar i els van alliberar. Ara investiguen les circumstàncies del robatori.

Rebuig social
L'atemptat ha provocat rebuig al poble de Calahorra. Més d'un miler de persones s'han concentrat aquest matí davant de l'Ajuntament de Calahorra per mostrar la seva repulsa a ETA. Els assistents han guardat cinc minuts de silenci i l'alcalde de la localitat, Javier Pagola, ha llegit un manifest per condemnar enèrgicament l'atemptat, que, ha dit, "ha volgut trencar la pau d'aquest municipi".

Aquesta és la tercera vegada que ETA atempta amb un cotxe bomba des del trencament de la treva. La mateixa caserna ja va viure un atemptat semblant el 1983. Llavors, com ara, un cotxe bomba va esclatar sense causar víctimes. El vehicle va explotar a la façana del quarter que dóna al carrer Dos de Maig. A més, és la primera acció de la banda després de les eleccions generals i de l'atemptat mortal contra l'exregidor socialista Isaías Carrasco, de Mondragón.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.