Política

unió europea

L’Eurocambra demana investigar un eurocomissari hongarès per sospites de parcialitat

El grup dels Socialistes i Demòcrates en l’Eurocambra l’acusen de soscavar la centralitat de les reformes democràtiques i l’estat de dret als països candidats a l’adhesió a la UE

El ple del Parlament Europeu ha demanat aquest dimecres a la Comissió Europea una recerca independent i imparcial per a determinar si el comissari de Veïnatge i Ampliació, l’hongarès Oliver Várhelyi, ha secundat prou les reformes democràtiques i l’estat de dret als països dels Balcans Occidentals candidats a l’adhesió a la Unió Europea.

En el seu informe anual sobre l’aplicació de la Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC), aprovat avui per 407 vots a favor, 92 en contra i 142 abstencions, l’Eurocambra manifesta en aquest punt la seva preocupació per les informacions que apunten al fet que el polític hongarès “tracta deliberadament d’eludir i soscavar la centralitat de les reformes democràtiques i l’estat de dret als països candidats a l’adhesió a la UE”.

En conseqüència, el Parlament Europeu “insta la Comissió que iniciï una investigació independent i imparcial per a determinar si el comportament mostrat i les polítiques seguides pel comissari constitueixen una infracció del Codi de Conducta dels membres de la Comissió i de les obligacions del comissari en virtut dels Tractats” de la UE.

El grup dels Socialistes i Demòcrates en l’Eurocambra, impulsors d’aquesta petició, han dit estar “alarmats pels informes que diuen que el comissari Várhelyi intenta deliberadament soscavar la centralitat de les reformes democràtiques i de l’estat de dret als països candidats a l’adhesió a la UE”.

“El comissari Várhelyi relativitza constantment els atacs del president serbi Aleksandar Vucic a la democràcia i fins i tot ha secundat suposadament les accions separatistes de Milorad Dodik”, president de l’entitat sèrbia a Bòsnia i Hercegovina i de tendències prorusses, han denunciat els socialdemòcrates.

Aquest grup, el segon més nombrós en el Parlament Europeu, “va acceptar la candidatura del comissari Várhelyi amb la condició que actués només en interès de tota la UE. No en interès del govern de Budapest. Ara, després de tres anys en el càrrec, hi ha seriosos motius per a creure que el comissari segueix l’agenda del senyor (Viktor) Orban”, primer ministre d’Hongria, ha dit l’eurodiputat socialdemòcrata holandès Thijs Reuten en el comunicat.

“El paper de la Comissió Europea és protegir la integritat territorial de Bòsnia i Hercegovina, promoure la democràcia a Sèrbia i garantir la pau i l’estabilitat a Montenegro i Kosova. No el contrari. Donar suport a les postures nacionalistes i separatistes de Dodik no sols aniria en contra del Codi de Conducta dels membres de la Comissió Europea, sinó que seria jugar amb foc”, ha manifestat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA