Política

Estat espanyol

La Moncloa enviarà un requeriment d’incompetència a Castellà i Lleó pel protocol antiavortament

La Moncloa adverteix l’executiu de Fernández Mañueco que cessi qualsevol actuació que vulneri la llei

La Junta té un mes per donar una “resposta satisfactòria” al requeriment, que és el pas previ al TC

El govern espanyol aprovarà aquest dimarts un requeriment d’incompetència al govern de Castella i Lleó en relació amb el protocol antiavortament impulsat pel vicepresident de la Junta, Juan García-Gallardo, de Vox.

L’acord del Consell de Ministres insta l’executiu del popular Alfonso Fernández Mañueco a abstenir-se d’aprovar o aplicar “qualsevol actuació que vulneri o menyscabi” la llei orgànica estatal que regula el dret a l’avortament, incloses “aquelles constitutives de via de fet”, segons ha informat la secretaria d’Estat de Comunicació.

La Junta té un més de termini per respondre a aquest requeriment, que és el pas previ a l’inici d’un conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional (TC).  El requeriment que aprova avui el Consell de Ministres és diferent del que va fer el ministeri espanyol de Sanitat aquest diumenge, que tenia caràcter jurisdiccional, ja que el d’aquest dimarts és directament davant el Constitucional.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha advertit que si el govern de coalició de PP i Vox no dona una “resposta satisfactòria” a aquest requeriment, la Moncloa “iniciarà accions al TC en defensa dels  drets de les dones”. Bolaños ha afirmat que el seu executiu considera que el protocol que vol aprovar a Castella i Lleó atempta contra les drets i llibertats de les dones.

En aquest sentit, ha avisat que el govern espanyol “no permetrà cap mena de retrocés en els drets de les dones a cap territori d’Espanya” i contempla “totes les opcions” i treballa “en diverses línies d’actuació” per garantir-ho.

Segons ell, el govern de Castellà i Lleó s’“extralimita en les seves competències” i el requeriment busca que “cessin en la vulneració de drets i llibertats de les dones”.

El PP veu “absurd” el requeriment a Mañueco i acusa la Moncloa de “sobreactuar”

La secretària general del Partit Popular (PP), Cuca Gamarra, ha considerat aquest dimarts que el requeriment del Consell de Ministres al govern de Castella i Lleó és “innecessari i fins a cert punt absurd”.

En una entrevista a Telecinco, Gamarra ha acusat el govern espanyol de “sobreactuar” i aprofitar aquesta “polèmica artificial” per “elevar la tensió”.

Segons Gamarra, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ja ha “aclarit” tota la qüestió, i per tant aquesta és una “polèmica artificial”. Ha recordat que “divendres la Junta ja va remetre un escrit al ministeri” i, per tant, “no s’entén la reacció i la sobreactuació del govern d’Espanya”. “En comptes de pensar en les dones, que no necessitem aquest tipus de polèmiques, [el govern espanyol] ho aprofita per seguir elevant la tensió” i per generar la “brega permanent”.

La dirigent del PP ha retret a la PSOE que, contràriament a la polèmica de Castella i Lleó, no actuï per resoldre els efectes de l’aplicació de la llei del només sí és sí, que, a parer seum sí que lesiona els drets de les dones perquè s’ha traduït en reduccions de condemnes a agressions sexuals.

La portaveu popular també ha carregat contra Vox per fer “unes declaracions fora de context que no tenen cap tipus de justificació”. Segons ella, en  “alimentar aquestes polèmiques” Vox “s’ha convertit en l’aliat preferent” del govern espanyol.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona