Política

ESTATS UNITS

El departament de Justícia dels EUA designa un fiscal per al cas dels documents de Biden

Serà Robert Hur, que ha assegurat que investigarà “amb un judici just, imparcial i desapassionat” i “sense por ni favoritisme”

En les últimes hores s’ha trobat un paper addicional a la mateixa residència on es va trobar altra documentació classificada i l’advocat personal del president nord-americà ho ha notificat a la fiscalia

El secretari de Justícia dels Estats Units, Merrick Garland, ha anunciat aquest dijous la designació d’un fiscal especial que estudiarà tots els documents classificats que s’han trobat a domicilis i oficines del president Joe Biden.

El fiscal especial serà Robert Hurt, que no estarà subjecte a la supervisió diària de cap funcionari del Departament de Justícia, però que haurà de complir els seus “reglaments, procediments i polítiques”, ha apuntat Garland en una roda de premsa.

En un comunicat, Hur ha assegurat que conduirà la investigació “amb un judici just, imparcial i desapassionat”. “Tinc la intenció de seguir els fets de manera ràpida i exhaustiva, sense por ni favoritisme, i honraré la confiança dipositada en mi per fer aquest servei”, ha afegit.

Garland ha fet l’anunci després que la Casa Blanca i el mateix Biden confirmessin la troballa de nous documents classificats de l’època en què va ser vicepresident (2009-2017) en una de les seves mansions a Delaware (EUA).

El titular de Justícia ha detallat que el 4 de novembre, quatre dies abans de les eleccions de mig mandat, l’oficina de l’inspector general d’Arxius Nacionals es va comunicar amb el Departament de Justícia i va informar que la Casa Blanca havia trobat documents classificats a la oficina privada de Biden al laboratori d’idees Penn Biden Center, un lloc que “no estava autoritzat per a l’emmagatzematge de documents classificats”.

El 9 de novembre, l’FBI va iniciar una avaluació “coherent amb els protocols estàndard” per comprendre si la informació classificada s’havia manejat de manera indeguda en violació de la llei federal i uns dies després Garland va assignar un fiscal federal, John Lausch, per portar a terme una investigació inicial.

El 20 de desembre, l’advocat personal del president Biden va notificar a Lausch que s’havien identificat documents addicionals al garatge de la residència privada del president a Wilmington, Delaware. L’FBI va anar al lloc i va protegir aquests documents.

Un paper addicional a la mateixa residència ha estat trobat en les últimes hores, segons ha informat a la fiscalia aquest matí l’advocat personal del president Biden.

A principis de gener va ser el mateix Lausch qui va recomanar una investigació més àmplia per part d’un advocat especial.

“Basant-me en la investigació inicial vaig arribar a la conclusió que era d’interès públic nomenar un fiscal especial”, ha assenyalat Garland.

Hur, ha dit Garland, ha treballat des del 2018 com a fiscal federal adjunt per al districte de Maryland —després d’haver estat nominat per Donald Trump—, on ha supervisat alguns assumptes de seguretat nacional, corrupció pública i altres assumptes d’alt perfil.

“M’asseguraré que el senyor Hur rebi tots els recursos que necessita per fer la seva feina. Crec fermament que els processos normals d’aquest departament poden portar totes les investigacions amb integritat”, ha afegit.

Aquest nomenament, ha afegit Garland, “subratlla el compromís del departament tant amb la independència com amb la responsabilitat en assumptes especialment delicats, per prendre decisions indiscutiblement guiades només pels fets i la llei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona