Política

MÈXIC

Arrenca la cimera trilateral de Biden, Trudeau i López Obrador

Tractaran temes relacionats amb migració, seguretat, economia i assumptes internacionals

D’acord amb un butlletí distribuït per Washington, han arribat a acords en aspectes com l’intercanvi d’informació, la renovació de compromisos i les bones intencions en temes econòmics, la coordinació en combat al narcotràfic, la migració i la salut

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat aquest dimarts al Palau Nacional de Mèxic per arrencar la reunió trilateral amb els presidents Andrés Manuel López Obrador, de Mèxic, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau.

Biden i la seva dona, la primera dama Jill Biden, han arribat a la residència presidencial minuts després que el mandatari canadenc, on han estat rebuts per López Obrador i la seva dona, Beatriz Gutiérrez Müller.

El president nord-americà ha estat rebut també per diversos membres del gabinet mexicà, i minuts després, els tres polítics s’han fet una fotografia oficial per arrencar la trobada.

La Cimera de Líders d’Amèrica del Nord, coneguda com dels Tres Amics, arrenca aquest dimarts amb la participació dels tres mandataris, que tractaran temes relacionats amb migració, seguretat, economia i assumptes internacionals.

D’acord amb un butlletí distribuït per Washington, Canadà, els Estats Units i Mèxic durant la trobada han acordat prendre mesures per promoure la indústria nord-americana de semiconductors, reforçar la cooperació per eradicar les drogues letals i millorar les vies legals per als migrants.

En aquest sentit, organitzaran el primer fòrum trilateral de semiconductors per adaptar les polítiques governamentals i augmentar la inversió a les cadenes de subministrament de semiconductors a Amèrica del Nord.

A més, coordinaran els esforços de mapeig de la cadena de subministrament de semiconductors per desenvolupar una comprensió col·lectiva de les necessitats no satisfetes.

Els tres líders també s’han compromès a reduir les emissions de metà procedents de deixalles sòlides i aigües residuals en almenys un 15% per al 2030 respecte als nivells del 2020.

També crearien una plataforma virtual per facilitar als migrants accedir a vies legals.

“Això proporcionarà als migrants potencials la informació que necessiten per arribar a Mèxic, els Estats Units i el Canadà de forma legal, reduint així les probabilitats que recorrin a traficants (de persones)”, ha detallat el comunicat de la Casa Blanca.

Entre els acords també destaquen l’intercanvi d’informació, la renovació de compromisos i les bones intencions en temes econòmics, la coordinació en combat al narcotràfic, la migració i la salut.

L’última vegada que es van reunir Biden, López Obrador i Trudeau va ser el novembre del 2021 a la Casa Blanca. Sota la presidència de Donald Trump (2017-2021) no es va celebrar cap cimera dels Tres Amics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona