Política

Competència vigilarà que la rebaixa de l’IVA vagi al preu

Un sistema de seguiment de preus se suma a la vigilància de la CNMC

El xec de 200 euros s’ha de demanar al web de l’Agència Tributària en els 45 dies que van del 15 de febrer al 31 de març

Bonificar els 20 cèntims per litre de combustible entre l’1 d’abril i el 31 de desembre ha regalat a les autoritats una experiència que guiarà la vigilància ara en la rebaixa de l’IVA sobre el preu dels aliments bàsics, però el zel anirà més enllà. L’èxit del tercer gran pla de xoc per l’alça dels preus dependrà del fet que les distribuïdores repercuteixin l’eliminació de l’IVA en el pa i la llet –a més dels ous, les fruites i verdures, els llegums, els tubercles i els cereals i el formatge– i el nou tipus del 5% en oli i pasta, i, per vigilar que és així, un sistema de seguiment de preus se sumarà al zel de la Comissió de Mercats i de la Competència (CNMC). “La CNMC tindrà una indicació molt clara de vigilar-ho i hi haurà sancions si no es compleix”, avisa la vicepresidenta Nadia Calviño.

El prolix decret –de 125 pàgines– amb els punts del pla de xoc va ser publicat ahir al BOE, i el seu article 73.2 deixa clar que la vigilància de preus serà una obsessió de La Moncloa: “La reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament el consumidor [...] sense que l’import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment al marge de benefici empresarial.” Com ja detallava ahir aquest diari i es confirma al BOE, la vigència de l’eliminació (del 4% al 0 en aliments bàsics) i la rebaixa del 10% al 5% (en oli i pasta) de l’IVA són de sis mesos des de l’1 de gener del 2023 però amb trampa: durarà a priori fins al 30 de juny però acabarà abans si la inflació subjacent (exclou els aliments frescos i l’energia) baixa del 5,5%. Ara aquest IPC subjacent és del 6,3%, així que no és rar que pugui caure per sota del 5,5% aviat i aleshores el dia 1 del mes següent l’IVA tornaria als tipus habituals del 4% i del 10%. “Serà fins al juny, tret que la inflació baixi més ràpid del que estem preveient, així que si al març o l’abril la subjacent ja està per sota del 5,5%, ja no hi seria al maig i al juny”, va aclarir ahir Calviño després que el president Pedro Sánchez silenciés aquest detall dimarts en la seva compareixença a La Moncloa.

Refer 5.000 referències

El representant de les cadenes i president d’ACES (representa Alcampo, Carrefour, Eroski i Supercor), Aurelio del Pino, va detallar ahir a Efe que el sector treballa a tot gas per canviar els preus d’entre 3.000 i 5.000 referències en només tres dies. En el cas d’una dotzena d’ous de marca blanca que costi 2,39 euros, l’estalvi serà de 10 cèntims, i un litre de llet de 0,94 euros passarà a costar-ne 0,90. Si bé Alberto Núñez Feijóo (PP) es va vantar que Sánchez li copia la recepta i va exigir que carn, peix i conserves entrin també en la rebaixa d’IVA, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va etzibar: “Això ho fan els que no saben governar i volen comprar vots per 5 euros al mes. Al Madrid castís el que fa Sánchez ho anomenem engañabobos.”

Formulari senzill

Pel que fa al nou xec de 200 euros de pagament únic per a llars amb aturats, assalariats o autònoms amb ingressos per sota de 27.000 euros i un patrimoni inferior a 75.000 euros, els sol·licitants hauran de clicar al web de l’Agència Tributària i emplenar un formulari “senzill” –segons la ministra María Jesús Montero (Hisenda)– amb les dades personals i el compte bancari per a la transferència. El xec només podrà ser sol·licitat durant els 45 dies que van del 15 de febrer al 31 de març, i La Moncloa espera no repetir teranyines burocràtiques com la del primer xec o l’ingrés mínim vital.

LA FRASE

Vol comprar vots per 5 euros al mes. Al Madrid castís el que fa Sánchez s’anomena ‘engañabobos’
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de madrid

La T-Casual, sense bonificació

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) no aplicarà la bonificació de la T-Casual i mantindrà sis mesos els descomptes del 50% de la T-Usual i la T-Jove. L’entitat va prendre ahir aquesta decisió després que el govern estatal decidís mantenir les ajudes del 30% de descompte per als títols de més recurrència durant el mateix termini. El títol T-Casual de 10 viatges, el més utilitzat, mantindrà el preu del 2020, però sense el descompte.

Tots els títols integrats adquirits el 2022 prolonguen la validesa fins al 31 de desembre del 2023, excepte la T-Casual, que caducarà el 15 de gener. Els descomptes es podran revisar de cara al segon semestre de l’any vinent, en tant que les ajudes de l’Estat “no estan garantides per a tot l’any”. Així, el bitllet senzill d’una zona tindrà un preu de 2,40 euros; la T-Casual de 10 viatges, 11,35 euros; la T-Usual, 20 euros; la T-Jove, 40; la T-Dia, 10,50; la T-Familiar, 10, i la T-Grup, 79,45. La ministra de Transportes, Raquel Sánchez, nega que es parli de “xantatge” pel fet d’exigir a les comunitats compartir la subvenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona