Política

Estat espanyol

El CGPJ convoca un ple extraordinari dimarts vinent per intentar designar els dos magistrats del TC

La sessió ha estat sol·licitada pel bloc conservador, que manté César Tolosa com a candidat i presenta María Luisa Segoviano en lloc de Pablo Lucas

El nomenament requereix una majoria de tres cinquenes parts, és a dir, onze vocals

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es reunirà dimarts vinent en un ple extraordinari per tornara a intentar, per segona vegada en set dies, el nomenament dels dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li pertoca designar a aquest òrgan.

La convocatòria de la sessió, que s’ha fixat per al dia 27 de desembre a dos quarts de cinc de la tarda, ha estat sol·licitada per sis vocals conservadors. Aquest grup proposarà com a candidats els magistrats del Tribunal Suprem César Tolosa, president de la Sala Tercera, i María Luisa Segoviano, expresidenta de la Sala Quarta.

En la reunió d’aquest dimarts el CGPJ va fracassar en l’intent de nomenar els dos magistrats per al Constitucional al no aconseguir la majoria cap dels tres candidats proposats, com a conseqüència dels vets creuats dels conservadors i progressistes als aspirants de l’altre.

Els primers van proposar Tolosa i també el magistrat del Suprem Pablo Lucas, que van obtenir 10 vots, els de tots els vocals conservadors. Els progressistes van presentar el magistrat del Suprem i fundador de l’associació Jutges per la Democràcia, José Manuel Bandrés, que va rebre els set vots d’aquest bloc. Però cap dels tres va aconseguir el suport necessari de tres cinquens dels vocals del poder judicial per a la designació, és a dir, onze vots.

En la reunió de dimarts que ve el CGPJ tindrà una nova oportunitat de desbloquejar les designacions al TC. El Poder Judicial fa mesos que incompleix el mandat legal que l’obligava a elegir els seus dos membres abans del 13 de setembre.

En aquesta nova votació està per veure què passarà amb la nova candidata proposada pels conservadors, María Luisa Segoviano, que a l’inici estava a la llista de nou aspirants del bloc progressista.
La clau està en si els progressistes acceptaran Segoviano renunciant a proposar Bandrés com a candidat, ja que el bloc conservador el veu com proper al govern.

També hi ha la incògnita de com influirà en el procés l’anunci del PSOE i Unides Podem de presentar una proposició de llei per reformar els canvis al poder judicial aturats aquesta setmana pel TC. El sistema de nomenaments, que podria entrar en vigor en un mes, permetria l’elecció de Bandrés.

Quan el CGPJ nomeni els seus dos magistrats s’activarà el nomenament dels dos que ja han estat designats pel govern espanyol, Juan Carlos Campo i Laura Díez, i el TC es renovarà per passar de l’actual majoria conservadora a una de progressista.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona