Política

AFGANISTAN

Condemna de l’ONU i la UE a la prohibició d’accés a la universitat a les dones a l’Afganistan

Guterres es mostra “profundament alarmat” per la decisió dels talibans i l’alt comissionat per als Drets Humans de l’organització, Volker Türk, demana que s’anul·li

Borrell afirma que “la persecució de gènere és un crim contra la humanitat”

L’ONU ha instat aquest dimecres els talibans a garantir la igualtat d’accés a l’educació a totes les afganeses, després que els fonamentalistes ordenessin ahir el veto de dones a les universitats de l’Afganistan.

“La negació de l’educació no només viola la igualtat de drets de dones i nenes, sinó que tindrà un impacte devastador al futur del país”, ha indicat en un comunicat Stéphane Dujarric, portaveu del secretari general de l’ONU, António Guterres.

El secretari general “està profundament alarmat” per aquesta decisió i ha instat els fonamentalistes “a garantir la igualtat d’accés a l’educació a tots els nivells per a dones i nenes” a l’Afganistan, conclou l’escrit.

L’alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Türk, ha condemnat també la mesura imposada aquest dimarts per les autoritats de l’Afganistan, que prohibeix a les dones del país estudiar a la universitat, i ha demanat als talibans la seva anul·lació.

Per a Türk, aquesta decisió constitueix “un altre cop terrible i cruel als drets de les dones i nenes afganeses, a més d’un revés profundament lamentable per a tot el país”.

Segons l’alt comissionat, l’exclusió “sistemàtica” de les dones de gairebé tots els espais de la vida pública a l’Afganistan des de l’arribada dels talibans al poder el 2021 no té cap paral·lelisme a la resta del món.

Türk ha lamentat que aquesta decisió hagi de privar el país de futures doctores, advocades o professores, i ha recordat que la mesura suposa “una clara violació de les obligacions de l’Afganistan a nivell internacional”.

“El dret de les dones a accedir a tots els nivells d’educació sense discriminació és fonamental i inqüestionable”, ha conclòs el diplomàtic austríac.

Per la seva banda, l’alt representant de la UE per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha expressat aquest dimecres la “ferma condemna” de la UE a la decisió del règim talibà a l’Afganistan de vetar l’educació universitària les dones i ha recordat que la discriminació per gènere és un crim contra la humanitat.

“La UE condemna fermament la decisió dels talibans de suspendre l’educació superior de les dones afganeses”, ha declarat Borrell a través del seu perfil a Twitter.

Ha afirmat que es tracta d’una mesura “única al món” que “viola els drets i aspiracions dels afganesos i priva l’Afganistan de la contribució de les dones a la societat”.

A més, ha recalcat que “la persecució de gènere és un crim contra la humanitat”.

Els talibans van emetre ahir una instrucció a les autoritats de les universitats del sector públic i privat per prohibir tota mena d’educació per a dones “amb efecte immediat i fins a nou avís”, en un nou moviment d’opressió del règim fonamentalista que ja va prohibir fa un any l’educació secundària de les nenes.

L’ordre se suma a una llarga llista de restriccions contra les dones imposades pels fonamentalistes des de la seva arribada al poder fa un any i mig, com ara la prohibició a les adolescents d’assistir a les escoles, la segregació per sexes a llocs públics o l’obligació d’utilitzar vel i estar acompanyades per un familiar masculí en trajectes llargs.

Fa escassament dos mesos que milers de joves de tot el país van fer les proves per ingressar a les universitats, cosa que suposava per a milers d’afganeses una de les últimes oportunitats per accedir a l’educació superior.

Tot i que els fonamentalistes van prometre respectar els drets de les afganeses per poder obtenir el reconeixement internacional, la realitat que viuen les dones a l’Afganistan s’assembla cada cop més a l’època del primer règim talibà de 1996 i 2001, quan van ser recloses a casa seva. , sense possibilitat d’estudiar o treballar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA