Política

Les reaccions a la decisió del TC des de Catalunya: “Fa temps que ho patim”

“Vam avisar que per impedir la independència es carregarien la democràcia”

“Allò que va començar al Parlament, atropella el Congrés”

La decisió del Tribunal Constitucional, imposada per 6 a 5 pels magistrats conservadors, d’aturar la tramitació de la reforma judicial, tal com havia demanat el PP, ha generat reaccions en l’àmbit català, que recorden que Catalunya ja va patir aquesta ingerències judicial per l’1-O. De fet, molts dels polítics han recuperat declaracions fetes per diversos partits catalans i espanyols el 2017 i el 2018 sobre la intervenció del Constitucional al Parlament, totalment oposades ara que el TC ha fet el mateix al Congrés i al Senat. El missatge de fons és similar, i és que el que està passant ara a Madrid va començar fa cinc anys a Catalunya.

El president Carles Puigdemont ha reaccionat de matinada a la resolució del Constitucional amb crítiques a ERC: “Quan reclamàvem mantenir la posició de poder, aprofitar les oportunitats que sorgissin ho fèiem pensant en situacions com les que ara mateix està vivint Espanya. Però alguns van preferir una “agenda progressista” a Espanya enlloc d’una agenda independentista a Catalunya”.

Des de Junts, tant el secretari general, Jordi Turull, com la presidenta, Laura Borràs, també han reaccionat de forma similar. “El TC fa molt temps que es dedica a decorar jurídicament consignes polítiques. No te cap mena de crèdit. Fa temps que ho hem denunciat, però a alguns els pillaba lejos. Ara de més a prop ho tastaran”, ha dit Turull, que en un segon tuit, ha afegit: “El TC ha certificat que a Espanya la política la marca les togues i no les urnes. No hi ha divisió de poders, hi ha creuament de poders.Democràcia nivell 0. A Catalunya ja ho sabem i ho patim des de fa anys i per això treballem per marxar-ne. I ens urgeix.”

Per la seva banda, Borràs ha recordat: “Teníem clar que l’estat espanyol és irreformable. Ara en lloc de separació de poders hi ha profanació de poders. Vam avisar que per impedir la independència es carregarien la democràcia. Res que no sabéssim però una raó més per construir una república democràtica i independent”.

Des del Parlament, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha acusat els socialistes de ser “còmplices durant anys” de “l’arbitrarietat” dels jutges del Tribunal Constitucional. “El que ells van validar que passés a Catalunya ara els hi retorna com un bumerang”.

Des d’ERC, a part del president, Pere Aragonès, el portaveu del grup parlamentari al Congrés, Gabriel Rufián , ha ha remarcat que al Parlament “ja s’ha viscut” l’actuació que el Tribunal Constitucional ha tingut ara amb les Corts espanyoles. “Com a català, per a mi és una mena de déjà-vu”.

La secretària general d’ERC, MartaRovira , també ha reaccionat a la decisió del TC: “La dreta espanyola utilitza l’amenaça judicial contra l’oposició política, la democràcia i el canvi social. D’això se’n diu repressió política. Afecti a qui afecti: titellaires, periodistes, activistes d’esquerres i comunistes, independentistes, sindicalistes, feministes…”.

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell també ha reaccionat: “Avui l’Espanya progressista s’ha escandalitzat perquè el TC ha paralitzat una votació al Senat, perquè s’ha atacat la base de la democràcia i la separació de poders. A Catalunya no ens estranya res fa anys que ho patim, per això volem una República catalana justa, lliure i feminista.”

Des de la CUP, la diputada al Congrés Mireia Vehí també ha reaccionat: “El govern de les togues mai és democràtic. Quin error va ser considerar, per part d’espais d’esquerres, que la sobirania del Parlament era de segona! Allò que va començar al Parlament, atropella el Congrés”.

També ho ha fet Albert Botran , diputat també al Congrés: “El 6 i 7 de setembre es van fer amb tràmits d’urgència precisament per sortejar aquesta ingerència del TC en els debats parlamentaris. N’hi ha que es van empassar allò del “cop d’Estat”. Era exactament el contrari: una protecció democràtica contra els excessos dels jutges”.

Des dels Comuns , Jéssica Albiach ha remarcat que “davant d’una dreta que vol governar sense guanyar a les urnes, que pretén tombar al TC lleis que avancen en drets, que s’alia amb la dreta judicial per fer aquest cop a la democràcia, la majoria progressista i plurinacional ha de respondre col·lectivament amb més democràcia”.

Des del PDeCAT, Ferran Bel ha assegurat que “finalment s’ha produït el que no semblava possible! Gravíssima la resolució del Tribunal Constitucional!? Tantmateix cal reacionar ràpid i cal tramitar una nova iniciativa amb el mateix contingut, i després aclarir aquesta extralimitació del TC”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona