Política

crisi al poder judicial

El sector conservador del CGPJ elegeix Tolosa i Lucas com a candidats al TC

El sector conservador de l’òrgan de govern dels jutges vol celebrar el ple extraordinari per designar els seus candidats abans que entri en vigor la reforma del Codi Penal que els podria comportar responsabilitats penals pel bloqueig

Els vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han triat els magistrats del Tribunal Suprem César Tolosa i Pablo Lucas com els seus candidats per al Tribunal Constitucional. Ho han fet en una nova petició de ple extraordinari al president del Consell, Rafael Mozo, que culmini els nomenaments al tribunal de garanties amb les regles vigents.

Aquest dimarts, Rafael Mozo, el magistrat que ha substituït Carlos Lesmes al capdavant del CGPJ, ha rebutjat la petició dels vocals conservadors d’aquest organisme de convocar aquest ple extraordinari, perquè no havien aportat els noms dels dos candidats conforme a les regles pactades.

Fonts del bloc conservador han reconegut Efe que “és cert que hi ha un defecte formal” perquè d’acord amb les regles del procediment fixades el passat 8 de setembre “calia aportar noms i això no es va fer” divendres passat.

Per això, aquest dimecres s’han reunit i han registrat un escrit que reitera la petició de convocar un ple extraordinari i afegeix els seus candidats: el president de la Sala contenciosa administrativa del Suprem, César Tolosa, i el magistrat d’aquesta mateixa Sala Pablo Lucas, a qui prefereixen en comptes de José Manuel Bandrés, perquè veuen en ell un perfil pròxim al govern espanyol.

El magistrat Pablo Lucas és conegut pel seu paper en el Catalangate, ja que és qui va autoritzar les escoltes del CNI.

Aquesta és la primera vegada que el bloc conservador revela finalment els noms dels seus aspirants encara que està per veure ara com reaccionen els progressistes atès que recentment van donar suport a Bandrés com el seu candidat, malgrat les pressions dels conservadors.

El que és clar, segons indiquen fonts jurídiques a Efe, és que aquest ple extraordinari se celebrarà “segur abans del 22 de desembre”, que és quan està fixat el ple ordinari que anava a votar els nomenaments i que podria coincidir amb la tramitació, ja al Senat, de la reforma legal de PSOE i Unides Podem que busca desarmar l’estratègia de bloqueig d’aquest mateix grup que impedeix la renovació del TC.

Els partits que sustenten el govern espanyol han introduït unes esmenes a la reforma del Codi Penal que estableixen un mandat imperatiu amb un calendari per a la renovació dels dos magistrats del TC que competeixen al Consell i que obre la porta a responsabilitats penals a aquells vocals que incompleixin la llei, com ocorre actualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona