Política

Unió Europea

Els vint-i-set acorden concedir a Bòsnia l’estatus de país candidat

Els ministres d’Afers Exteriors han adoptat la decisió en una reunió a Brussel·les i es preveu que els líders europeus la ratifiquin dijous

Aquest és el primer pas per iniciar les negociacions d’adhesió al club comunitari

La Unió Europea (UE) ha acordat aquest dimarts concedir a Bòsnia i Hercegovina l’estatus de país candidat, sis anys després que presentés la seva candidatura, segons han confirmat fonts comunitàries.

D’aquesta manera, cinc dels sis països dels Balcans Occidentals han obtingut ja aquest estatus a excepció de Kosova, que té previst sol·licitar l’ingrés a la UE el pròxim dijous.

La decisió ha estat adoptada avui pels ministres d’Afers Europeus dels vint-i-set en una reunió a Brussel·les. Està previst que els caps d’Estat i de govern comunitaris ratifiquin l’acord el pròxim dijous durant la cimera formal de desembre, segons han explicat les citades fonts.


Primer pas cap a la UE
La concessió de l’estatus de país candidat és només el primer pas en el procés d’ampliació però necessari per poder començar, en un futur les negociacions d’adhesió amb la UE.

Unes negociacions que a dia d’avui han començat ja amb Sèrbia, Montenegro, Macedònia del Nord i Albània.

L’acord arriba pocs dies després de la cimera que la UE va celebrar a Tirana la setmana passada al costat dels països dels Balcans Occidentals, i en la qual els vint-i-set es van comprometre a accelerar el procés d’ampliació, per guanyar pes a la regió en plena guerra de Rússia contra Ucraïna.

A més, es produeix el mateix any en què la UE ha acceptat la candidatura d’Ucraïna i de Moldàvia, tot i que no la de Geòrgia, que va sol·licitar l’ingrés al costat d’aquests dos països, a conseqüència, també de la invasió russa.

“Bòsnia i Hercegovina va ser un dels altres països agredits en el passat. Ha d’entendre que no l’hem oblidat”, ha assenyalat avui el primer ministre eslovè, Robert Golob, en un discurs al ple del Parlament Europeu.

Per Golob, la integració de nous Estats és la millor “arma” que té la UE, també en el context de la invasió russa d’Ucraïna. En aquest sentit, el polític eslovè ha aplaudit que Brussel·les estigui “a l’altura” en la resposta a la guerra.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona