Política

Rússia acusa Ucraïna d’un altre atac al seu territori

L’aeròdrom de Kursk, on explota un tanc de petroli, s’afegeix a la llista de bases aèries colpejades per drons ucraïnesos

Putin reuneix el Consell de Seguretat i amenaça amb represàlies

Drons enemics van colpejar ahir, per segon dia consecutiu, objectius militars en territori rus, uns atacs que Moscou atribueix directament a Kíiv, que intentaria així alentir la brutal campanya de bombardejos contra la seva infraestructura civil.

“La línia de continuïtat d’aquests atacs terroristes, obertament declarada pel règim ucraïnès, és un factor de perill. Per descomptat que ho tenim en compte i prendrem les mesures pertinents”, va afirmar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. És per això que Ucraïna espera, en els pròxims dies, una pluja de míssils en represàlia per les seves atrevides accions de sabotatge contra els aeròdroms de l’aviació estratègica russa. El primer objectiu d’ahir va ser un aeròdrom situat a la regió de Kursk, fronterera amb Ucraïna, on un dron va atacar un tanc de petroli, que es va incendiar. Trens especialitzats en l’extinció d’incendis van ser enviats des de Moscou per apagar les flames. El fum es podia veure a diversos quilòmetres de distància.

L’aeroport de Kursk es va tancar a l’aviació civil el 24 de febrer, dia de l’inici de la campanya militar russa a Ucraïna. Segons el canal de Telegram Baza, dos drons havien colpejat, prèviament, uns dipòsits de combustible situats a pocs metres d’una fàbrica de la regió de Briansk, també fronterera amb Ucraïna. Els dipòsits, però, estaven buits. Drons enemics operats des d’Ucraïna, segons The New York Times, van atacar dilluns dos aeròdroms a les regions de Saràtov i Riazan, on van morir tres militars russos i quatre més van resultar ferits. Segons els experts, aquests atacs –ocasionalment, amb incursió de grups de sabotatge ucraïnesos a Rússia– van ser els més agosarats i els més profunds en territori rus perpetrats per l’exèrcit ucraïnès des de l’inici dels combats.

Les autoritats russes han acusat Kíiv de llançar “atacs terroristes” contra objectius militars al seu territori. El president rus, Vladímir Putin, va introduir a l’octubre “el nivell mitjà de reacció” a les regions russes que fan frontera amb Ucraïna i també a l’annexionada península de Crimea. Els atacs d’aquesta setmana han disparat les crítiques dels experts i bloguers militars russos per la falta de previsió de les autoritats.

Per tot això, Putin va convocar ahir amb urgència el Consell de Seguretat de Rússia per abordar mesures per “garantir la seguretat interna de l’Estat”. Segons Peskov, s’estan adoptant “mesures addicionals” per protegir la infraestructura petroliera al sud de Rússia.

Kíiv, per la seva banda, no ha reivindicat les operacions subversives, però a l’octubre va admetre que està fabricant un dron amb més de 1.000 quilòmetres d’abast. L’objectiu dels atacs és la temuda aviació estratègica russa –capaç de dur armes nuclears–, que participa activament en els bombardejos massius a Ucraïna des de mitjan octubre.

LA FRASE

Per descomptat que ho tenim en compte [atacs a aeròdroms] i prendrem les mesures pertinents
Dmitri Peskov
PORTAVEU DEL KREMLIN

Noves cartes intimidatòries a legacions de Kíiv a la UE

El govern ucraïnès va informar ahir que s’han rebut més paquets o cartes amenaçadors a les ambaixades de Romania i Dinamarca, fet que eleva a 21 els casos d’aquests enviaments a països que donen suport a Kíiv. El propòsit és “terroritzar el nostre personal”, va dir el ministre d’Afers Estrangers, Dmitró Kuleba. Les cartes –amb material pirotècnic o ulls sangonosos d’animal a dintre– s’han enviat fins ara a set països de la Unió Europea.

Sis civils morts en un atac ucraïnès al Donbass

Almenys sis civils van morir ahir en un atac amb míssils ucraïnesos contra la ciutat de Donetsk, a l’est d’Ucraïna i controlada per Rússia des del 2014, segons van informar les autoritats locals. Els atacs van coincidir amb la visita del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al Donbass per arengar les tropes a la zona del front on es lliuren els combats més cruents. Dilluns, a la regió de Donetsk, van morir quatre persones en atacs atribuïts a Kíiv.

Moldàvia du a la justícia la caiguda d’un míssil rus

Moldàvia ha obert un cas penal arran de la caiguda, la vigília, de fragments d’un míssil prop de la ciutat de Briceni, al costat de la frontera amb Ucraïna. És el segon míssil rus que cau en territori moldau des del 31 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona