Política

Pressupost llunyà tot i l’acord amb patronals i sindicats

El PSC i Junts refreden les expectatives de l’executiu republicà de poder aprovar els comptes l’1 de gener i l’escenari és d’una pròrroga tècnica

ERC insisteix que hi ha temps per assolir un acord

A falta d’acord i majoria política per tirar endavant el pressupost del 2023, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va lluir ahir consens social i econòmic per pressionar Junts, el PSC i ECP presentant amb les patronals Foment del Treball i Pimec i els sindicats CCOO i UGT l’acord al qual van arribar la setmana passada per impulsar l’activitat productiva i la indústria, promoure polítiques d’ocupació, activar mesures en l’àmbit de formació i qualificació professional –14,5 milions d’euros–, i en l’àmbit de la protecció social, a més d’iniciatives per consolidar i reforçar el Consell del Diàleg Social. Malgrat aquest intent de pressió, tant el PSC com Junts van deixar clar ahir mateix, en boca de la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, i del vicepresident i portaveu de JxCat, Josep Rius, que ara per ara no hi ha pressa i que les negociacions seran lentes.

Hi ha temes que ho poden encallar, com ara tirar endavant el projecte Hard Rock, al qual els comuns s’oposen, però que socialistes i juntaires reclamen, però l’oposició insistia que calia fer bons acords, i sòlids, i que això requeria temps, malgrat que la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, els apressava a seguir negociant “amb intensitat”. “Si som capaços d’arribar a acords els pròxims dies, fem-ho”, argumentava la republicana, que va obtenir per resposta les queixes de JxCat perquè no els arriba “documentació demanada des de fa setmanes”, un retret compartit amb el PSC. Rius recordava que Pere Aragonès “s’ha posat tard a negociar” i obria un nou front de reunions “per intentar accelerar els acords” demanant trobades sectorials en matèria de fiscalitat, drets socials, educació, energies renovables i salut que havien incorporat a la proposta presentada al govern. Entre les prioritat de Junts, hi consta el disseny d’un model econòmic basat en la “justícia fiscal” perquè les classes baixa i mitjana “no quedin ofegades per la inflació”. Per això volen que no s’apugin impostos i que es deflacti l’IRPF. També reclamen ajuts a pimes i autònoms per fer front al cost de l’energia, i que es creï una unitat específica als Mossos per fer front a les ocupacions delinqüencials.

Tot i que els socialistes donen garanties que aquests dies festius continuaran treballant, en una entrevista a l’ACN, Alícia Romero recordava que el seu grup portava des de l’agost oferint-se a l’executiu i, després, demanant-los la documentació per iniciar les converses. I obria clarament la porta a l’escenari d’una pròrroga tècnica pressupostària, ja que qualsevol eventual acord primer ha de passar per l’aval del mateix executiu i després iniciar la tramitació parlamentària. “Ja no ve de 30, 40 o 45 dies, perquè aquesta pròrroga ja la tindrem”, afegia. Pel PP, tots aquests moviments i declaracions d’ERC i el PSC són “comèdia”, segons Alejandro Fernández, ja que segons el seu parer “acabaran acordant” el pressupost perquè està relacionat amb el fet que “Pedro Sánchez continuï a La Moncloa una temporada més”.

Sindicats i patronals

Sindicats i patronals van expressar, un cop segellat el pacte, la necessitat que les forces polítiques “deixin de banda la calculadora electoral”, va dir el secretari general de la UGT, Camil Ros. “No entendrem discussions sine die en benefici polític i no de tota la ciutadania”, hi afegia el seu homòleg a CCOO, Javier Pacheco. Per la seva banda, Foment del Treball va assegurar que seria una “immoralitat” prorrogar els comptes, i Pimec va remarcar que “cada dia que passa” sense un acord és un dia “en què es perden oportunitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul